Oslo tingrett mente det var skjellig grunn til å mistenke de tre for terrorplaner. I tillegg la retten vekt på faren for bevisforspillelse.

Ingen av de fire siktede erkjenner straffskyld.

Oslo tingrett ville ikke fengsle den fjerde siktede, en 28 år gammel mann av norsktyrkisk opprinnelse. Politiet påkjærte imidlertid kjennelsen, noe som medfører at 28-åringen vil sitte fengslet til lagmannsretten har tatt stilling til saken, i praksis vil dette si minst til tirsdag. Dette reagerer forsvarer Johnny Veum kraftig på.

– Det finnes ikke et eneste bevis mot min klient og det er helt urimelig at han skal sitte i varetekt i en uke, sa Veum etter rettsmøtet lørdag.

De fire terrormistenkte mennene ble pågrepet tirsdag denne uken.

Prat

En 29 år gammel norskpakistaner, som politiet mener er hovedmannen, ble varetektsfengslet i fire uker. 29-åringen, som har et langt rulleblad, er tidligere straffet sju ganger

Advokat Arild Holden, som representerte 29-åringen i John Christian Eldens fravær er uenig i at hans klient ble fengslet.

– Det er stor forskjell på å prate, å gi uttrykk for meninger, og det å inngå et terrorforbund. Min klient tar betenkningstid på denne kjennelsen, sa han til NTB etter rettsmøtet.

En 26 år gammel nordmann som ifølge politiets avlyttingsmateriale skal ha kjørt forbi den amerikanske ambassaden og snakket om å sprenge bygningen sammen den antatte hovedmannen, ble også fengslet i fire uker.

– Min klient har tatt betenkningstid på om han vil godta kjennelsen

– Delvis seier

En 28 år gammel norskpakistaner, som i en telefonsamtale med den hovedmistenkte 29-åringen i august i år skal ha sagt at han gjerne ville skjære strupen over på den israelske ambassadøren i Oslo, ble varetektsfengslet i to uker.

– Min klient tar betenkningstid, men har gitt uttrykk for at han ønsker å gi politiet tid til å sjekke ham ut av saken. Det er derfor slett ikke sikkert at vi vil påkjære rettens kjennelse, sier 28-åringens forsvarer Petar Seculic til NTB.

Seculic anser tingrettens avgjørelse som en delvis seier.

– Politiet ba om fire uker, men fikk bare to ukers varetektsfengsling. Retten ga også uttrykk for at de under tvil fant skjellig grunn til mistanke, sier Seculic.

Alle de fengslede ble ilagt brev— og besøkskontroll i hele fengslingsperioden.

PST overtar

Statsadvokaten i Oslo som har bestemt at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal overta den videre etterforskningen i saken

– Vi overtar den videre etterforskningen i saken, inkludert synagogeskytingen. Men det vil være et samarbeid med Oslo politidistrikt, sier Martin Bernsen i PST til Dagbladet.no.

PST overtok ansvaret for etterforskningen etter at kjennelsen fra fengslingsmøtet forelå lørdag kveld.