Dit flyttet oslomannen, oppvokst nær Bjerke, med sin familie for ti år siden. Da han fikk dobbeltsidig lungebetennelse og ble hentet med ambulanse til Ringerike sykehus, viste prøvene at Anderssen egentlig burde holde seg unna levebrødet sitt.

-Fastlegen sa det var lett å bli kvitt problemene. Jeg kunne jo bare slutte, forteller «Bullern», som han blir kalt.

Skjermer seg

Tobarnsfaren må huske å ta allergivaksine og bruke astmamedisiner daglig. Han kan ikke stelle med hestene for støvet fra dem tåler han ikke. I en periode brukte han munnbind i stallen, men det var litt upraktisk. Han må imidlertid alltid ha briller når han trener dem, og for all del ikke klø seg i øynene.

— Dessuten er jeg veldig nøye med å vaske fingrene, og skifte alt jeg har av arbeidstøy i kjelleren.

-Jeg har lært å leve med sykdommen, sier mannen bak kjente hester som Thai Tanic, Goldrush, Megaman Neo og Magnetic Power, for å nevne noen.

Nå er det imidlertid Yarrah Boko som gjelder, én av åtte hester i feltet som skal kjempe om førstepremien på 1,5 millioner kroner i Oslo Grand Prix søndag. Anderssen, som så sent som under hestegallaen i 2010 ble kåret til Årets travtrener for andre gang, drømmer om å vinne.

— Jeg har jo som mål å være best. Jeg er glad i hester og elsker å konkurrere , sier treneren.

Han snakker som en toppidrettsutøver. For trav på dette nivået handler om store prestasjoner, men også hardt arbeid, nitid planlegging og oppfølging. Anderssen og hans kone, den administrative sjefen Line, har 90 hester på stallen.

Varmblodsstjerne

Yarrah Boko regnes som én av Europas beste og er allerede invitert til Elitloppet i Sverige 27. mai. Hesten har gått inn over en million bare i 2012. I oktober ble femåringen svensk mester, på tampen av en sesong som ga åtte seiere på 18 starter. Kusk Kai Johansen skal sitte i sulkyen når Yarrah Boko stiller på Bjerkebanen. Det var her Trond Anderssen gikk som læregutt i stallen til Alf Ulven som ung.

Og fikk ambisjoner.

Yarrah Boko

Født i Sverige.

Kjønn: Hingst

Eier: Jan-Erik Andresen

Trener: Trond Anderssen

Alder: 7 år

Foreldre: Coktail Jet og Big Blue Kitten

Premiepenger: 5,7 millioner

Rekord: 1.10,3 fra Elitloppet i 2011.

TRENING: Trener Trond Anderssen kjører varmblodshest Yarrah Boko i hurtigarbeid på Bjerke.
ERIK STENHAUG