Det begynner å bli trangt om hylleplassen på råloftet nederst i Tollbugata. Det er her Tollvesenet samler opp alle beslagene. En utstoppet ørn titter ned på oss fra øverste hylle. På gulvet står en palle med Marlboro-sigaretter.

Brenner falske varer

I rommet ved siden av har det hopet seg opp fem paller med falske Louis Vuitton-produkter. Det meste er til forveksling likt originalproduktene.

Det ene varepartiet er fullt av skjerf, og kom med en container fra Kina 29. mars i år. Hadde de vært ekte, ville verdien oversteget en halv million kroner. Resten av pallene inneholder lommebøker og vesker, og kom inn fra Thailand 30. november i fjor. Anslått verdi: 3,5 millioner kroner.

— Det er fastslått at alt er fake, så alt dette skal brennes til uken. De fleste sakene ender med destruksjon, sier rådgiver Per Olav Sønju i Tollregion Oslo og Akershus.

Global handel

Handel med piratkopierte varer er big business. Næringslivets Hovedorganisasjon anslår at 5 til 7 prosent av verdenshandelen gjelder piratkopier. Også i Norge har problemet eksplodert de siste årene:

  • I 2001 ble det registrert 6 saker i Tollregion Oslo og Akershus.
  • I fjor var dette tallet økt til 579. — Siden 2001 har vi tatt 55.000 produkter i til sammen 828 ulike saker. Dersom varene hadde vært ekte, ville verdien vært over 50 millioner kroner, forklarer Sønju.

Det er først og fremst Tollregion Oslo og Akershus som må hanskes med problemet, ettersom regionen blant annet omfatter Gardermoen, Oslo Havn, fortolling av linjegods og det aller meste av utenlandsposten.

— Det finnes ikke landsdekkende tall, men vi regner med at vi står for mellom 90 og 95 prosent av det som blir avdekket, sier Sønju.

Til tross for den voldsomme økningen i antall avsløringer de siste årene, tror rådgiverne at Tollvesenet bare aner konturene av problemet.

— Jeg gjetter at vi beslaglegger 5 prosent av det som kommer inn, sier Sønju.

Nye regler til høsten

Nå har regjeringen bestemt seg for å trappe opp kampen mot piratkopiene. I første omgang gis tollerne videre fullmakter til å holde tilbake mistenkelige varer. Rettighetsinnehaver vil da få fem dager til å vurdere om varen er ekte eller falsk, før varen eventuelt blir beslaglagt eller utlevert til mottaker.

— I dag er reglene så tungvinte at tollerne i realiteten ikke har mulighet til å stoppe disse varene. De nye reglene vil gi tollerne et verktøy til å gripe inn, sier statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Finansdepartementet.

Lovforslaget ble oversendt Stortinget tidligere denne måneden, og tollerne skal etter planen få utvidede fullmakter fra 1. september.

— Disse reglene er ikke laget med tanke på den norske turisten som kjøper én falsk Poloskjorte til seg selv i Syden. Det viktigste er å ta de store fiskene, som utnytter lovverket til ta inn store kvanta, og dermed krenker rettighetene til andre næringsdrivende og fører norske forbrukere bak lyset, sier Axelsen.

  • I morgen i BT: - Norge frihavn for piratene
Håvard Bjelland
Håvard Bjelland