Ved utgangen av oktober hadde kongen hatt 356 offisielle gjøremål i år, samt over 200 interne mø-ter på Slottet. Han har rukket å besøke 24 kommuner, har vært ti dager i Kina under OL og på stats-besøk i Portugal. Dessuten har kongeparet mottatt to statsbesøk, far Vietnam og Irland.

— Jeg blir ofte spurt om hva er en «vanlig» dag på jobben. Den finnes ikke, den. De er så forskjellige at man kan egentlig ikke si hva som er en vanlig rutinedag. Så det er vel noe av det som gjør det in-teressant, sier kong Harald til VG.

Trappet ned

Kongeparet har de siste årene forsøkt å trappe ned arbeidet til fire dager i uken.

— Det var vel etter at jeg ble syk, at vi innførte fire dagers uke. Det vil si et forsøk på fire dagers uke. Av 52 uker i året, så klarer vi det kanskje i 40 av dem, sier kongen.

Kronprinsparet har også overtatt mer av de offisielle gjøremålene. Hittil i år har kronprins Haakon vært til stede på 124 av dem, mens kronprinsesse Mette-Marit har tatt 76.

- Holder meg ung

Kong Harald trives godt med å ha full arbeidsdag og sier han ikke ønsker seg mer tid som pensjonist.

— Nei, jeg trives veldig godt med å ha noe å gjøre. Så det er jeg egentlig glad for – at jeg får lov til å fortsette å gjøre noe. Jeg tror det kanskje er med på å holde meg ung og frisk. For nettopp det å treffe så mange mennesker og omstille seg hele tide, det er bra for intellektet, tror jeg. Det var slik kong Olav, min far, holdt seg sprek. Det er rett og slett gymnastikk. Hjernegymnastikk, sier kongen.

Solum, Stian Lysberg