Spanske myndigheter truer med å bringe Norge inn for Haag-domstolen om ikke Norge umiddelbart løslater de to spanske trålerne som ble tatt i arrest i helgen, mistenkt for overfiske av fredet blåkveite i vernesonen utenfor Svalbard.

Norges ambassadør Kjell-Martin Frederiksen i Madrid må møte hos det spanske utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag, og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) tok imot Spanias ambassadør til Norge, Fernando Alvargonzales, til samtaler klokken 12.00 tirsdag.

Ikke på teppet

– Spanske myndigheter har ikke levert noen protest overfor Norge, verken skriftlig eller muntlig. Når det gjelder møtet i Madrid mellom Norges ambassadør og spansk UD, så er det mitt klare inntrykk at ambassadøren ikke er kalt inn på noen som helst måte. Han skal ha et møte, og det er udramatisk. Dette er en normal dialog mellom spanske og norske myndigheter, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Ifølge nyhetsbyrået DPA vil imidlertid ambassadør Kjell-Martin Frederiksen få beskjed fra statssekretær Juan Carlos Martin Fraguerio om at Spania vurderer å bringe Norge inn for Haag-domstolen dersom ikke trålerne løslates umiddelbart.