Fra grensen vil 39-åringen bli fraktet i en ambulanse eller et helikopter til sykehus i Nepals hovedstad Katmandu.

— Ambassaden har rekvirert en ambulanse som kommer til å stå klar ved grensen. Dersom værforholdene tillater det, vil han bli fløyet til sykehus i helikopter, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Etter planen vil bilen med Trå være framme ved grensen tirsdag morgen lokal tid.

Jahnsen ville mandag kveld ikke si noe om Trås tilstand.

— Det er klart at dette er en alvorlig situasjon, men det er ikke naturlig for oss å kommentere tilstanden hans, sier han.

Trå ble mandag båret på ryggen av en yakokse ned til basecamp på 5200 meters høyde.

Ikke utenfor livsfare

— Det siste vi hørte om Trås tilstand, var at han ikke er utenfor livsfare. Det haster å få ham ned. Han har sår på grunn av frostskader, og det er fare for at det kan gå infeksjon i sårene, sier pressetalsmann Olav Grotheim.

Støtteapparatet i Norge har hatt problemer med å få kontakt med klatrerne mandag.

— De trenger aggregater for å få telefonene til å virke, og jeg vet at det var mangel på drivstoff i Base Camp. Så de sparer nok på strømmen, sier Grotheim.

Han regner ikke med å høre noe mer fra gruppen før tidlig tirsdag morgen.

UD sier at Jarle Trå ikke ble hentet med helikopter mandag på grunn av dårlige værforhold.

Kritisk

Følgende melding ble lagt ut på hjemmesiden til klatreren natt til mandag:

«Me har hatt kontakt med Jarle i ABC (6200 moh) klokka 04.55. Alt står etter forholda bra til. Meir informasjon fylgjer».

Men situasjonen til Jarle Trå er mer kritisk enn først antatt. Like før klokken 10 kom denne kontrameldingen:

«Ny informasjon frå ABC tilseier at situasjonen til Jarle er meir kritisk enn først antatt. Ventar på meir informasjon. Blir oppdatert.»

— Situasjonen for Jarle er meget kritisk. Han er kraftig nedkjølt, og har store frostskader på hender og føtter. Vi gjør hva vi kan for å stabilisere tilstanden hans, sa Stein Grønnerøe til NRK.

Han var sammen med Jarle Trå i ABC-leiren på 6200 meters høyde i fjellmassivet i Himalaya. Grønnerøe stiller seg uforstående til tidligere rapportene om at Trå skulle være i forholdsvis god form.

**Les også:

Fulgte guttedrømmen**

— Sjokkartet gladmelding Fjellklatreren fra Granvin ble søndag meldt savnet på Mount Everest. Da bt.no snakket med Olav Grotheim klokken 07.15 mandag, hadde han vanskelig for å tro at det var sant at Trå var kommet til rette.

— Jeg reagerte med vantro da Jarle ringte. Det var en sjokkartet gladmelding, sier pressekontakten og støttespilleren.

Han sier at Jarle Trå nådde toppen av Mount Everest alene - men fikk trøbbel på vei ned.

— Det har oppstått komplikasjoner, uvisst av hvilken art. Jarle sier han har vært et døgn i helvete, men jeg kjenner ikke så mange detaljer ennå, forteller Grotheim.

Trå ringte pressekontakten klokken 05.05 natt til mandag. Da var han i den såkalte ABC-campen, sammen med to andre norske klatrere. Medtatt og nedkjølt.

— Men det står etter forholdene bra til med ham. Han er frisk i beina, sa Grotheim.

Det er fortsatt uklart hvordan Trå kom til rette.

— Vi har fått litt sprikende meldinger om hvem som fant han, men det er noen som har hjulpet han, sier pressetalskvinnen i UD.

Jarle Trå er bosatt på Voss, og har deltatt på flere spektakulære klatreekspedisjoner. Kameraten Arne Meyer har kjent Jarle Trå i om lag 20 år og beskriver eventyreren som en «fantastisk type» .

Saken oppdateres.

PRIVAT
REUTERS