Hittil har knivforbudet kun omhandlet kniver med en bladlengde på mer enn sju centimeter. Også hva Luftfartsverket kaller "spisse gjenstander" blir forbudt å ha i håndbagasjen fra og med 21. september.

— Så langt i år har vi beslaglagt 8635 kniver og spisse gjenstander, som skrutrekkere, syler og sakser. Passasjerer som vil ta med seg slikt om bord i flyet, er som regel reparatører eller håndverkere, sier Jon Birger Berntsen, sikkerhetssjef i Luftfartsverket, til NTB.

Uendret trusselbilde

De nye sikkerhetstiltakene er innført i forståelse med flyselskapene og Norsk Flygerforbund. Berntsen legger ikke skjul på at det er forrige ukes tragiske hendelser i USA som har fått Luftfartsverket til å skjerpe rutinene.

Han understreker at trusselbildet mot norsk luftfart er uendret.

— Vi tror fortsatt det medfører liten risiko å fly i Norge, men jeg håper dette kan bidra til at passasjerene vil føle seg enda tryggere om bord, sier Berntsen.

Sikkerhetssjefen innrømmer imidlertid at man ikke kan garantere at enkelte passasjerer vil kunne klare å smugle et stikkvåpen om bord.

Kan skje en glipp

— Alle passasjerer må gå gjennom metallportalene, og all håndbagasje blir gjennomlyst. Men, siden det er mennesker som overvåker systemene, kan vi umulig være 100 prosent sikre på at det aldri vil skje en glipp. Likevel må vi kunne si at sikkerhetsrutinene våre er meget gode, sier Berntsen.

Han tillegger at et system der samtlige passasjerer og deres bagasje blir undersøkt manuelt, ville krevd uforholdsmessig store ressurser og mengder med tid.

— I forrige uke valgte vi imidlertid å innføre kontroll av samtlige passasjerer på innenlandsruter fra flyplassene Kjevik, Sola, Flesland og Værnes. På Gardermoen har vi hatt det slik helt siden lufthavnen åpnet. Tilbakemeldingene fra passasjerene har vært gode, selv om det tar litt lengre tid å sjekke inn.

NYE REGLER: Sikkerhetssjef Jon Birger Bernsen i Luftfartsverket fikk fredag fra USA nye krav til flysikkerhet for USA-reisende.
Foto: Scanpix