Det er tiltalte Johnny Thendrup (40) som i avhør har fortalt at David Toska (30) mente det skulle enkelt å ta seg inn i NOKAS-bygningen i Stavanger.

Thendrup, som ble kontaktet to eller tre uker før ranet, klarte ikke si nei til det han da trodde var raske og enkle penger.

— Jeg ble blendet av fristelsen på så mange penger og svarte raskt ja, skal 40-åringen ha fortalt i politiavhør.

Johnny Thendrup har forklart at David Toska på forhånd beskrev det skuddsikre glasset inn til NOKAS som kjeks. Planen var opprinnelig å knuse det med slegge.

Da det ikke gikk, skjøt ranerne rundt 100 skudd mot glassruten for å komme seg inn til pengebeholdningen i banken.

Johnny Thendrup, som var en av dem som sto vakt utenfor NOKAS-bygningen, opplevde derfor ranet som langt mer dramatisk enn han hadde tenkt på forhånd.

— Skytingen var skremmende. Jeg tror de må ha brukt rundt fem minutter på å skyte seg gjennom vinduet, skal Thendrup ha sagt i avhør.

Han har forklart at han ikke var forberedt på skytingen, og at makkeren han sto sammen med, bare ristet på hodet da han fikk høre skuddsalvene.

Thendrup ble dessuten engstelig da han og makkeren ikke fikk kontakt med ranslaget inne i NOKAS-bygningen. Meningen var å be dem om å avbryte ranet fordi politifolk hadde begynt å innta Domkirkeplassen foran NOKAS-bygningen.

— Det var ingen kommunikasjonsmidler, skal Thendrup, som rett etterpå ble skutt i det ene låret, ha forklart til politiet.

Årsaken var at David Toska under den voldsomme skytingen mistet både øreproppen og mobiltelefonen den var koblet til.

Akkurat denne feilen ble Toskas bane. På øreproppen ble det nemlig gjort DNA-funn som klistret ”Mesterhjernen” til dødsranet.

Thendrups forsvarer er Johnny Veum. Han ønsker ikke å kommentere Thendrups forklaring før han skal forklare seg i rettssaken.

David Toska og Johnny Thendrup har tilstått at de var med på dødsranet i Stavanger 5. april i fjor.