Den tidligere vekteren er tiltalt for å ha medvirket til ranet av Nokas i april 2004. Når han møter i Stavanger tingrett mandag, er hovedspørsmålet om han egentlig visste hva han gjorde.

Etter at David Toska under Nokas-rettssaken navnga vekteren, tok det bare én time før 27-åringen ble pågrepet og siktet. Dagen etter mistet han jobben som vekter hos G4S Security Services (tidligere Falck AS).

Selv sier han at det var en lettelse da Toska navnga ham, og til VG har han uttalt at alt han vil, er å gjøre opp for seg og ta straffen for det han har gjort.

Med gjennom kameraten

Vekteren har innrømmet at han møtte Nokas-dømte David Toska og William Ellingsen gjennom sin gode venn Thomas Oscar Ingebrigtsen, også han dømt i Nokas-saken. 27-åringen innrømmer å ha gitt Toska informasjon om en rekke objekter i Stavanger-området, om Kreditkassens tellesentral i Stavanger, om SR-Banks tellesentral på Mariero i Stavanger, en pengetransport ved kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes, om den nye Nokas-bygningen og etter hvert den gamle.

De to møttes minst tre ganger i løpet av høsten 2003 og vinteren 2004. Vekteren skal hele tiden ha trodd at opplysningene han ga fra seg, skulle brukes til å begå innbrudd, en forklaring Toska langt på vei gir ham støtte for.

På bakgrunn av dette vil 27-åringen ikke erkjenne straffskyld i henhold til første punkt i tiltalen, nemlig medvirkning til grovt ran. Det er usikkert om vekteren i stedet kan tiltales for medvirkning til grovt tyveri, siden dette ikke fant sted.

Toska vitner

Når det gjelder tiltalens andre punkt, som omfatter grov økonomisk utroskap mot arbeidsgiver, erkjenner vekteren straffskyld. Til sammen har tiltalen en strafferamme på 12 år. Den i dag 27 år gamle mannen slapp unna den såkalte «mafiaparagrafen» om medvirkning til organisert kriminalitet.

Når retten er satt mandag, blir det trolig ansatte i politiet som skal vitne først.

– I tillegg skal tiltalte, David Toska, Thomas Ingebrigtsen og ansatte i G4S avgi forklaring i saken, sier statsadvokat Arild Dommersnes til NTB.

Forsvarer i saken, advokat Anne Kroken, sier at det i løpet av mandag vil bli avgjort om også Nokas-dømte Dan Pettersen skal stevnes som vitne.

Pettersen kjenner tiltalte fra tiden før ranet, da 27-åringen og Thomas Ingebrigtsen jobbet som dørvakter på et utested i Sandnes, drevet av Pettersen. Pettersen uttalte før helga til Rogalands Avis at tiltalen mot 27-åringen er feil.

Ikke relevant

Tidligere har Toska fortalt retten hvordan han og vekteren diskuterte ulike løsninger for et innbrudd. Vekteren skal ha laget tegninger fra innsiden av Nokas-lokalene, blant annet av skap hvor det ble hentet penger, og forklart seg om rutinene rundt pengetransporter.

Forsvarer Anne Kroken har tidligere uttalt at opplysningene ikke var særlig relevante for ranet, blant annet fordi det siste møtet mellom Toska og klienten fant sted tre måneder før ranet.

Under Nokas-rettssaken antydet Toska at innsidemannen hans hadde «spilt på to hester» og vært informant for politiet, noe vekteren har benektet på det sterkeste. Også politiet avviser at det har vært kontakt mellom politiet og vekteren i forkant av eller etter Nokas-ranet.

SKAL VITNE: David Toska er et av vitnene i saken mot en 27 år gammel eks-vekter, som er tiltalt for medvirkning til grovt ran. Da Nokas-saken gikk for Gulating lagmannsrett, navnga Toska vekteren som sin innsidemann.
SCANPIX