Jan I. Eliassen

Økokrim har nå fått saken overført fra Hordaland politidistrikt i Bergen. Det er politiet i Bergen som har begjært utlevert dokumentene og som dermed står bak den foreløpige siktelsen av Tor Johan Stuve.

Dokumentene er beslaglagt hos selskaper i Tordenskjold-systemet, og kommer i tillegg til dokumenter som advokat Gunnar A. Haahjem, som bobestyrer for en rekke selskaper i Tordenskjold-systemet, selv har begjært beslaglagt.

— Vi må først studere dokumentene og sette oss inn i saken, og er ikke klare til å uttale oss så langt, sier førstestatsadvokat Petter Noreng i Økokrim til Bergens Tidende.

Omfattende økokrimsak

Tordenskjold-saken tegner til å bli en av de mest omfattende økonomiske kriminalsakene i Bergen noen gang.

Totalt er det meldt krav i boene for over en halv milliard kroner, men mye av dette vil bli dekket når salgsbeløpene for skipene kommer inn.

Bergensrederiet Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS er i ferd med å starte rettsforfølgelse mot Tor Johan Stuve og hans styremedlemmer Petter Hellevik og Susann Kolbjørnsen i tidligere skipseiende Tordenskjold-selskaper etter konkursene.

21 saksøkt

— Det er igangsatt søksmål mot Stuve, Hellevik og Kolbjørnsen personlig, samt mot en rekke selskaper. Til sammen er det 21 saksøkte, sier advokat Henrik Aadnesen i Nordisk Skipsrederforening i Oslo.

Kravet er på cirka 70 millioner kroner og er knyttet til en flåte sementbulkskip som Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi kjøpte fra Tordenskjold-systemet. Kravet knytter seg både til 16 skip som er overtatt og til fire skip som ikke er overtatt, av totalt 20 skip.

Kravene rettet mot de allerede overtatte skipene gjelder krav Jebsens har mottatt og som skriver seg fra tiden skipene var i Tordenskjold-gruppens eie.

Aadnesen bekrefter at det er tatt arrest i leiligheter, biler og andre formuesgjenstander hos de tre nøkkelpersonene i Tordenskjold-systemet.

Den største posten er knyttet til MS «Cem Madeira», et av de fire skipene Jebsens ikke har fått hånd på. Det er solgt til Nangado Shipping Co. Ltd. i Midtøsten.

Henrik Aadnesen opplyser at hovedforhandlingene er berammet til en gang neste sommer.

<b>SIKTET:</b> Tor Johan Stuve er foreløpig siktet og Hordaland politidistrikt har tatt beslag i dokumenter knyttet til Tordenskjold-konkursen.<p/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK