Alle de fem nordiske statsministrene har sagt ja til å delta. I tillegg kommer den russiske statsministeren Mikhail Kaisanov. EU-kommisjonen og det greske formannskapet vil også være representert på et høyt plan.

Prioritert

— At så mange statsministere velger å delta på arrangementet viser at landene både har lagt, og fortsatt legger, stor vekt på dette samarbeidet, sier pressetalsmann Øyvind Østang ved Statsministerens kontor til NTB.

Den to dager lange feiringen av Barentssamarbeidet starter fredag 10. januar. Arrangementet som alternerer mellom hurtigrutenes flaggskip M/S "Trolltind" og Grenselandmuseet er forbundet med det største sikkerhetsopplegget noen gang i Nord-Norge.

6 millioner innbygere

Barentsregionen dekker et område på om lag 1,7 millioner kvadratkilometer. Det er et flatemål omtrent like stort som Spania, Frankrike, Nederland, Luxemburg, Tyskland og Italia til sammen.

Det bor 6 millioner innbyggere i regionen. Barentsregionen er spredtbygd etter europeisk standard, men samtidig det tettest befolkede sub-arktiske området i verden.

(NTB)

Det blir både politisk toppmøte og fest når seks statsministre møtes i Kirkenes for å feire 10-årsjubileet for Barenstsamarbeidet. Hovedarrangementet skal foregå på Grenselandsmuseet der direktør Silja Arvola er vert. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX)