• Jeg kan jo ikke sitte og råtne i en sofa, sier Svein Rivlid, som stortrives i arbeidslivet, og vil greie seg med 50 prosent uføregrad.

Det lukter nytt treverk og byggestøv fra gipsplatestabler og isolasjonsruller inne i det kommende klubbhuset til Lindås Idrettslag. Skrumaskinene knatrer når elever fra Åsane videregående skole kler veggene.

Her har tømrer Svein fått et nytt arbeidsliv som veileder.

— Nå må dere ikke glemme at vi har en platerest her borte, gutter!

Finne sin egen plusskvote

Førti års fartstid som tømrer har bokstavelig talt slitt ned nakkevirvlene på 62-åringen. Nå går han med migreneliknende smerter i hodet hele døgnet, og kan ikke jobbe som tømrer. Svein Rivlid går mot strømmen i forhold til mange som har vært lenge ute av arbeidslivet. Han vil slippe å være hundre prosent ufør, og tok selv kontakt med NAV da han oppdaget en annonse der Åsane videregående skole etterlyste en bygningsmann.

— Den jobben vil jeg ha, sa jeg. Og var veldig glad da jeg fikk den!

— Du har en positiv innstilling, men det er ikke alltid enkelt å være positiv når man har mye smerter?

— Å være syk og borte fra arbeidslivet gjør noe med oss psykisk. Og hvis vi har en negativ innstilling, vil vi lete etter feil og problemer. Hvis vi har en positiv innstilling finner vi plusskvoten. Alle, også uføre, har en plusside. Det er om å gjøre å våge å prøve, sier han.

Medmenneske og tømrer

At Rivlid ikke er utdannet pedagog, betyr ingenting så lenge tømrerklassen har en fast faglærer. Rivlid er ikke bare tømrer men han har også med seg kompetanse fra frivillig ungdomsarbeid, blant annet i ungdomsklubber.

— Ungdom er jo det viktigste vi har! I tillegg til veiledning i timene og på byggeplassen, gir jeg noen elever ekstra oppfølging slik at de skal føle at de hører til på skolen. Elevene forteller meg mye, men jeg går aldri videre med noe, hvis de ikke ønsker det selv. Tillit er avgjørende, poengterer han.

— Jeg skulle ønske det var mange flere voksne i skolen. Det er sikkert mange som har mye å gi, mener Rivlid.

Trenger flere folk

Faglærer Gunnar Espelid nikker:

— Vi har bruk for mange som ham i skoleverket.

Det mener også rektor Egil Hovda:

— Ansettelsen hadde som utgangspunkt at seniorlærerne kunne bli avlastet og forlenge yrkeskarrieren hvis de fikk inn en ekstra person i klassen. I tillegg har mange unge i skolen behov for flere voksne og trygge personer rundt seg. Vi er svært fornøyde med den jobben Svein Rivlid gjør. Han er både tømrer og medmenneske, fastslår rektor.

Dette skoleåret betaler NAV hele lønnen. Skolen ønsker imidlertid å knytte Rivlid til seg fast, og regner med å medfinansiere lønnen fra neste skoleår. Erfaringene har gitt mersmak:

— Vi trenger folk til fagene restaurant og mat, håndverk og industri., og hverdagstrening for funksjonshemmede. Vi gir en mulighet for folk som vil prøve seg, fremholder rektor.

- Norges fremtid

Elevene på byggeplassen velger superlativer når de skal beskrive sitt syn:

— Svein er en knallkar, sier Sindre DK Bleikli (17).

— Han forstår seg på elevene, og er veldig hjelpsom, tilføyer Nicolai Draugsvold (18). - Og med en ekstra lærer får vi mye mer hjelp.

— Ja, når én lærer skal hjelpe femten elever tar det lang tid før vi får svar. Nå lærer vi mer, og får mer gjort, poengterer Sindre, før de to går og skjærer til en gipsplate.

Langs treverket som danner veggskjelettet plystrer Tor-Eivind Lavik mens han jobber, før han tasser mot utgangen der de andre forsvinner til lunsj.

— De er Norges fremtid, disse ungdommene, smiler Svein og klapper Lavik på skulderen.

TRENGER FLERE: Ungdommene er det viktigste vi har, sier tømrer Svein Rivlid, som i likhet med faglærer Gunnar Espelid (bak sammen med byggefagelever) ved Åsane videregående skole ønsker seg flere voksne inn i skoleverket.
Nilsen, Arne
GIVENDE: Det er sikkert mange som har mye å gi, mener tømrer Svein Rivlid som og anbefaler uføre å prøve arbeidslivet. Her er han sammen med to av ungdommene han nå er veileder for i tømrerfaget, Nicolai Draugsvold (med ryggen til) og Sindre DK Bleikli.
Nilsen, Arne