— På disse to dagene skal vi hente inn det samme som på fire virkedager, sier informasjonssjef Kjersti Kildahl i BIR.

BIR kjører derfor med 30-40 prosent i økte ressurser mandag og tirsdag denne uken. Det trengs. Misfornøyde BIR-kunder melder om overfylte bosspann rundt omkring i byen.

Fyllt opp

Jaime Perez Pacheco og Hector Santos Delgado på BIR-bilen i Fyllingsdalen hadde en travel dag i dag. Bare ved en hentestasjon på Bråtet var det minst femti spann å tømme. De fleste var stappfulle, men det er normalt på mandager, som er ordinær hentedag i Fyllingsdalen. Da var det verre i Loddefjord, der teamet hadde vært tidligere på dagen, for der er torsdagen vanlig hentedag, og sist torsdag var som kjent første juledag. Det betyr ekstra opphoping.

Hoper seg opp

  • Noen av bilene som kommer inn forteller om fulle bossrom, andre steder er det ikke det. Men det er klart at det blir en opphopning, særlig når to helligdager går over i helg, sier Kildahl.

I fjor skrev Bergens Tidende at BIR hentet 830 tonn juleboss på én dag. Kildahl regner ikke ikke med at det blir noe mindre i år. Men tallene for julebosset blir ikke klare før siste bossbil kjører inn i morgen.

I dag tømte BIR bosser der de skulle ha vært 1. juledag, i tillegg til den vanlige ruten. I morgen tømmer de der de skulle ha vært 2. juledag, i tillegg til den vanlige tirsdagsturen.

Tomme flasker

Noe som fyller seg kraftig opp er returpunktene for tomflaske og metall. BIR merket at det har vært mange juleselskaper med godt drikke til.

— Vi har nå tre biler ute for å tømme returpunktene for tomflasker. Det er en bil mer enn vanlig. Vi merker juleselskapene, det tar seg opp i hele desember, mange returpunkt er overfylte av tomflasker. Så vi står på det vi kan, sier Kildahl.

BIR har ikke statistikk som viser om mengden boss øker spesielt i romjulen. Faktisk tyder tall fra BIR at vi kaster enda mer i november og januar.

— Vi vet ikke om bossmengden øker så mye i løpet av julen. Men det kan være at det hoper seg opp noen steder hvor folk er hjemme. Men så vet vi også at mange reiser bort. Det kan være derfor at det ikke øker spesielt, sier Kildahl.

Julepapir er ikke papir

Folk er også flinke til å bruke de røde sekkene til julepapir. To av tre som er hjemme i jule sier at de bruker disse. Men ikke alle har fått med seg at de er

— Problemet er at mange har satt dem ut sammen med papiravfallet nå. Og så kommer klagene etterpå om at de ikke hentet. Men julepapir er regnet som restavfall, det går ikke som papir på grunn av mye leire, fargestoffer og kjemikalier, sier Kildahl.

Hva synes du om bossmengdene vi produserer etter i julen? Si din mening i kommentarfeltet under.

Roar Christiansen