Bedriftsforsamlingen i Telenor skal så snart som mulig komme sammen for å velge styreleder Eivind Reitens etterfølger, og etter det NRK erfarer vil den tidligere Orkla-direktøren Tom Vidar Rygh si ja til jobben.

Siviløkonomen Tom Vidar Rygh har 17 års erfaring fra industrikonglomeratet Orkla. Der var han en av de mest betrodde medarbeiderne til Orkla-sjefen Jens P. Heyerdahl – en av norsk næringslivs mest innflytelsesrike ledere.

Rygh har også erfaring med telekom-bransjen, siden Orkla i en periode investerte i Telenors konkurrent NetCom.

Han har fått prøvd seg i hardt vær da han jobbet i Orkla-konsernet. Lederkulturen i Orkla fikk i mange år stygg medfart i pressen, og Tom Ivar Rygh kom selv i søkelyset da det ble kjent at han hadde investert egne penger i jobbformidlingsselskapet Stepstone. Dette skjedde nemlig samtidig med at Orkla hadde en stor eierpost i selskapet, og Ryghs rolleblanding ble kritisert.

Den såkalte parallellinvesteringen ble imidlertid ikke rammet av Orklas interne regelverk.

Krever mye Leder i Telenors valgkomité, Mona Røkke, har definert følgende kriterier for en ny styreleder i Telenor:

–Det må være en person med evne til å stille de riktige kontrollspørsmålene, med kunnskaper om bedriftsdemokrati, internasjonal erfaring og erfaring med børsnoterte selskaper, og som kan begeistre styret og skape entusiasme.

–Det er også viktig å være klar over hvilket politisk farvann man forholder seg til, sier hun til NTB, og innrømmer at det kan være vanskelig å finne en person med alle disse kvalitetene.

–For mye resirkulering Tom Vidar Rygh har tidligere sagt at styrene i norske bedrifter er altfor preget resirkulering.

–Det er veldig mange Tordenskiolds soldater i norske styrer. Man gjør valget mye snevrere enn det kunne ha vært. Det er klart at det er mange som kunne egne seg, men så velger man de kjente og kjære. Flere styrer burde hatt mer bredde – og ikke bare disse høyesterettsadvokatene, sa han på et seminar i Gausdal tidligere i år.

Han hevdet også at administrasjonen i bedriftene bør være godt representert i styret.

Rygh sluttet i Orkla i mars i år, og har siden vært ledig for nye oppdrag. Han skal ha fått flere jobbtilbud før han sluttet, men gjorde det klart at han ikke ville ha en jobb som toppsjef for et stort børsnotert selskap.

NTB