De siste to årene har prisveksten på borettslagsboliger i Bergen vært på 34 prosent. Mens en gjennomsnittlig leilighet i borettslag kostet 1,01 millioner kroner for to år siden, hadde snittprisen steget til 1.354.000 i tredje kvartal i år.

Etter meklerhonorar vil du dermed kunne innkassere 280.000 kroner i fortjeneste om du selger i dag.

Spår lavere vekst

En fortjeneste på 280.000 kroner de siste to årene vil for en vanlig lønnsmottaker bety et inntektshopp på 60 prosent i perioden.

Skulle du ha tjent like mye på tipping i samme perioden, måtte du sannsynligvis ha hatt mer flaks enn de fleste har gjennom et helt tippeliv. Seks tollere måtte du da ha prikket inn, til en gjennomsnittlig gevinst på 53.500 kroner.

Regnestykket forutsetter at du da spiller for drøyt fire hundre kroner nesten hver helg. Og at Fru Fortuna er usedvanlig gavmild med deg.

Fra tredje kvartal i fjor til samme periode i år steg prisene i borettslag i Bergen med 9,7 prosent. Ralph Norberg, som er administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), tror ikke boligeiere eller -kjøpere kan vente seg en liknende gevinst de kommende par årene.

— Vi tror vi fortsatt vil få se prisvekst, men at veksten blir mindre enn den har vært de siste to årene. Dette har sammenheng med at det kommer mye nye boliger ut i markedet, sier Norberg.

Hvermansen

Han mener det historiske skillet i pris mellom borettslag og selveie for lengst er historie. Norberg tror urban beliggenhet er med på å trekke prisene på borettslagsboliger oppover.

— Borettslagene ligger ofte i konsentrerte områder, de er som regel ikke blant de mest kostbare, og gjennomsnittlig er boligene på tre rom. Det gjør etterspørselen fra hvermannsen stor, sier Ralph Norberg.

Fra andre til tredje kvartal i år var prisøkningen på borettslagsboliger i Bergen på beskjedne 0,3 prosent, en avkjøling som ifølge Norberg er vanlig om høsten. En toroms bolig i borettslag kostet i tredje kvartal i snitt 23.300 kroner pr. kvadratmeter i Bergen. Det er tredjeplass på listen bak Oslo (26.000 kr) og Tromsø (25.500 kr).