• Min spådom er at Fremskrittspartiet blir landets største parti. Det er opp til vår Herre om det blir i min tid.

ATLE ANDERSSON

En sterkt beveget John I. Alvheim tok avskjed med Frp-landsmøtet i går. Den hardtslående og engasjerte sosialpolitikeren og 75-årsjubilanten ble takket av som nestformann og stortingsrepresentant med langvarig trampeklapp etter at han overlot vervet som 2. nestformann til Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen.

Alvheim mener Fremskrittspartiet kan se fremtiden lyst i møte, men kom med klare formaninger til partifellene:

— Ikke sats på karrierepolitikere som er mer opptatt av å klatre til topps enn å være ombudsmenn for velgerne. La dere heller ikke blende av de som bare er flinke til å fremføre politikk fra talerstolen, sa Alvheim, som også fikk Erna Solberg til å se rødt nylig, da han sa at Høyre mangler hjertevarme.

- Ikke la dere blende

— Vi må være ærlige i det politiske budskapet. Floskler blir fort gjennomskuet. De som skal styre partiet må ha gått de nødvendige klassetrinn i partiapparatet, sa Alvheim.

Selv debuterte han på Stortinget som 59-åring og takket Carl I. Hagen for rollen som læremester i de første årene.

— Carl I. Hagen tok imot meg på en enestående og tillitsfull måte. Han tok i mot den tidligere fattige fiskersønnen fra Øygarden som ikke en gang hadde videregående skole å vise til. Hagen bygget meg opp, og lærte meg det jeg trengte å lære, sa Alvheim.

Hagen var nummer tre i Alvheims takkerekke, etter Gud og velgerne. Deretter fulgte Eli Hagen.

Gråt med Hagen

Alvheim oppsummerer sin karriere i Fremskrittspartiet slik:

— Det har vært oppgang og sorger. Vi har skålt i champagne. Vi i ledelsen har grått sammen når hetsen og sviket fra noen av våre egne ble for tung å bære, sa Alvheim, uten å utdype hvem han siktet til.

Han advarte også partiets politikere mot å fjerne seg fra det folket de er satt til å tjene.

— Både hode og hjerte må være med. Vi må gi et godt varmt håndtrykk til dem som sitter nederst på valgmøtene. Vi må se de svakeste blant oss. Det er mer verdifullt enn tusenvis av flotte valgbrosjyrer, sa Alvheim med bristende stemme, før han med tårer på kinnet forlot talerstolen.

Skjerper tonen

Fremskrittspartiets landsmøte sendte en klar advarsel til de andre borgerlige partiene.

— Vi er ikke et passivt støtteparti. Fremskrittspartiet vil ikke være parlamentarisk grunnlag for en regjering vi ikke deltar i, hvis vi ikke får innflytelse i viktige politiske saker.

En del av landsmøtedeltagerne mener Frp bør bruke tøffere verbalt skyts mot Erna Solberg og Dagfinn Høybråten. Ord som «hån» mot Frp-velgere og tillitsvalgte ble brukt om holdningen i Høyre og KrF. Et resolusjonsforslag om å kreve deltakelse i en ny borgerlig regjering, ble avvist.

På pressekonferansen etter landsmøtet gjorde Hagen det klart at Frp ikke vil ta ansvar for å få en borgerlig regjering, hvis de ikke får en samarbeidsavtale med de ikke-sosialistiske partiene.

Frp-landsmøtet fattet en lang rekke vedtak med prislapper på mange milliarder kroner, deriblant innføring av gratis ferger og skolemåltider.

På spørsmål om alle de gode formålene kan settes ut i livet, svarte Hagen:

— Det blir vanskelig å gjennomføre hele vårt program i den neste stortingsperioden.