— Jeg kom over navnet da jeg leste en bok av Axel Jensen. Jeg søkte opp navnet, og begynte å lese om denne figuren. Jeg fant mye jeg likte. Symbolsk sett hadde han mange tanker lik mine egne, sier Anders Daidalos Dahle fra Kvinnherad.

På papiret er Anders fremdeles det første navnet, men det er kun Daidalos 30-åringen bruker.

Frihet og mafia

I sagnene står det at Daidalos var en håndverker i kongens tjeneste som laget en labyrint ingen kom levende ut av. Da han knyttet en snor rundt foten til en mann som gikk inn i den, ble kongen så rasende da mannen kom levende ut, at han satte Daidalos i fengsel. I fengselet laget han vinger som han kunne fly ut i friheten med.

— Jeg gjenkjenner meg i frihetssymbolikken hans. At Daidalos flydde til Sicilia, er også en grunn til at jeg tok navnet. Jeg er så glad i mafiafilmer.

Dahle møtte mange reaksjoner da han endret fornavnet som 25-åring.

— Mange synes det er bra at jeg har gjort det, men noen synes selvfølgelig det er helt på tryne. Men de om det, selv om det sannsynligvis er de som har rett. Men jeg mener at en må få lov til å utfolde seg litt. Familien er litt splittet i synet på navnebyttet, men jeg får jo lokket ut navnet av dem av og til. Jeg trives veldig godt med navnet, og bruker det i alle sammenhenger, sier han.

Tok kallenavnet

Anniken Hilt fra Bergen endret fornavn for tyve år siden.

— Jeg het tidligere Anne Therese Hilt Schjøttelvig.

- Hvordan staver du det siste navnet?

— Det er en av årsakene til at jeg endret det, sier 44-åringen.

Etternavnet endret hun som barn, men Anniken endret hun etter å ha hatt Anne Therese på papiret i over tyve år.

— På skolen spurte alltid lærerne om jeg brukte Anne, Therese eller begge deler. Ingen av dem, svarte jeg. Jeg ble kalt Anniken, som betyr lille Anne. Jeg var ganske liten, nemlig. Jeg nektet å svare da folk brukte navnet Anne Therese.

Nå er hun fornøyd over at navnet på papiret stemmer overens med navnet hun bruker.

— Alle syntes det var helt greit at jeg endret navnet. Anne Therese var ikke meg.