• Jeg pleier å si at det går 100 middelmådige siviløkonomer på en god lærer. Etter å ha hørt lærer Oddvard Nilsens innledning høyner jeg til 200, sa nestleder Inge Lønning på Høyres landsmøtet lørdag. Uten manus, med videosnutter, musikk, lyd og bilder fikk Oddvard Nilsen landsmøtet til å tro på at Høyre kan styre Norge.

GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bt.no

— Jeg skulle gjerne ha vært 20 år igjen med tanke på de muligheter dagens unge har, sier Oddvard Nilsen. Han tok på Høyre-landsmøtet et oppgjør med Frp-pessimismen.

Kontrasten til klagesangen på Frps landsmøte helgen før var slående. Frps Siv Jensen og Carl I. Hagen hamret løs på velferdsstatens mangler og tegnet et dystert bilde av Norge. Den tidligere landslagstreneren Oddvard Nilsen derimot, hadde i en gnistrende innledning til Høyres programdebatt et helt annet perspektiv.

Tror på mangfold Uten manus, med videosnutter, musikk, lyd og bilder fikk han landsmøtet til å tro på at Høyre kan styre Norge. Og uten å nevne Fremskrittspartiet en eneste gang, tok han et oppgjør med dette høyrepartiets politiske kjepphester.

— Jeg mener Norge har fantastiske muligheter. Ikke noe land har våre forutsetninger. Jeg ser ingen grunn til å beskrive elendighet, sier Oddvard Nilsen til Bergens Tidende.

Han står på at det er et tydelig skille mellom Høyre og Frp. Frp er partiet for syterne, Høyre for yterne.

— Høyre står for mangfold og noen kan gjerne se på det som en floskel, men det er slik at det er mangfoldet som har lagt grunnlaget for de store sprangene i utviklingen. Det er kritikerne, individualistene, de kreative, de som stiller spørsmål ved etablerte sannheter som driver samfunnet fremover.

Trenger impulser I talen sa Nilsen at han vil ha mer penger til kultur. Han ønsket etnisk mangfold ikke bare fordi Høyre liker det, men og fordi "de landene som har vært mest åpne for impulser utenfra har hatt mest fremgang".

Nilsen tror på fortsatt økonomisk vekst. Han tror miljøproblemene løses gjennom teknologisk utvikling. Han gir tankevekkende eksempler på hvordan den teknologiske utviklingen har skapt grunnlag for nye økonomier og ny vekst.

— Hadde vi hatt de gamle telefonsentralene med det høye antall telefonsamtaler og teleoverføringer vi har i dag, måtte vi hatt over fire millioner ansatte for å betjene telenettet.

Treneren På landsmøtet var Nilsen som en entusiastisk coach som pisket opp stemningen. Han beveget seg frem og tilbake, gestikulerte og hugget luften med sterke armbevegelser, snakket på inn- og utpust, tok pauser, var intens og eggende.

— Det er litt av treneren i meg fortsatt. Da jeg i sin tid overtok ansvaret for høydehopperne var utgangspunkt en landskamp mot Sverige der våre hoppere hadde gått ut på 1,95. Først da begynt svenskene å hoppe. Men til slutt klarte vi å vinne, og ett år var det tre norske hoppere foran beste svenske. Dette håper jeg å bidra med overfor Høyre.

Siste året har han reist land og strand rundt med deler av den innledningen han holdt i går.

— Jeg er fantastisk glad for at jeg har fått lede programarbeidet i Høyre. Det har vært en god avveksling til det marerittet det har vært å skulle kommentere hver eneste kjøreledning som faller ned hos NSB hver morgen klokken kvart over syv.