KJELL T. BARØY, NTB

– Fotbad er greit nok det, dersom det kan bidra til å hindre spredning av munn— og klovsyken, var gjennomgangstonen blant passasjene som kom med SK-512 fra London søndag ettermiddag.

Førstemann ut av flyet, Arne Baste fra Bergen, vippet like godt av seg skoene og gjorde seg klar til å jumpe barføtt opp i plastkassene med desinfiserende veske. Men mannskapet som var satt til å passe på at alt gikk riktig for seg, fikk stanset Baste i siste liten og forklart at det kun var skosålene som skulle desinfiseres

Informert i siste liten Først etter landing informerte flykapteinen og hans besetning passasjerene om det ventende badet og årsaken til at det måtte tas.

NTB registrerte ingen passasjerer som irriterte seg over forsinkelsen som seansen forårsaket. Men fireåringen Vetle Habbesland, som kom sammen med sine foreldre, sa til pressen at han ikke syntes det var noe morsomt å trå i kassene.

Hektisk aktivitet Det var Statens dyrehelsetilsyn som sent lørdag kveld besluttet å iverksette desinfisering av skotøy ved samtlige norske flyplasser og havner hvor det er ventet passasjerer fra Storbritannia, Nord-Irland og Belgia.

Avgjørelsen førte til hektisk aktivitet ved Gardermoen hovedflyplass i formiddagstime søndag. Fungerende grenseveterinær Karin Eriksen og staben hennes arbeidet på spreng for å administrere utplasseringen av "fotbad" ved samtlige gater hvor passasjerer fra Storbritannia, Nord-Irland og Belgia var ventet.

Grenseveterinæren leide inn firmaet Bygdeservice AS for å gjennomføre den praktiske del av desinfiseringen, som skal begrense faren for spredning av munn- og klovsykesmitte.

Storkontroll på Fagernes Ved Fagernes lufhavn ankom det søndag et charterfly med 77 britiske turister som skulle til hoteller og hytter i Valdres-området.

Ifølge tollstedssjef Birger Wold ble det satt inn ekstramannskaper for anledningen. Fire tollere og en politimann møtte charterpassasjerene som kom fra London til Fagernes. Passasjerenes bagasje ble kontrollert for kjøttvarer, og passasjerene oppfordret til å unngå landbruksmiljøer.

Fungerende distriktsveterinær Knut Nils Kvisgaard i Valdres sørget deretter for at hver eneste passasjer om bord i charterflyet måtte gjennom fotbad.