– Dere var så glade da dere reiste ut i Nordsjøen sammen, og jeg var så stolt over at David skulle få arbeidsuka si om bord i «Bourbon Dolphin». Og så ble alt så feil, sa Davids mor og Oddnes hustru Marita ved mannens kiste i Herøy kirke.

Sønnen hennes kom aldri tilbake.

Fullsatt kirke

Kirken var fullsatt allerede tre kvarter før begravelsen og minnestunden i Fosnavåg startet.

Flagg på halv stang satte sitt preg på Fosnavåg og bygdene rundt. I løpet av dagen klarnet været. Tette snøbyger forsvant, og sola lyste gjennom vinduene i den vakre murkirken. Dette var den første av flere begravelser og minnestunder etter «Bourbon Dolphin» ulykken.

Inne i kirken fortalte residerende kapellan Jens Terje Johnsen om David, som skulle få denne turen med «Bourbon Dolphin» før han og faren skulle komme hjem igjen og David skulle konfirmeres. David hadde også forventninger til sommeren, da han skulle til Manchester.

Manchester-sangen

– For David var det ingenting som kunne måle seg med begeistringen over at Manchester United scoret mål, sa presten og spilte Manchester-sangen i sin helhet inne i kirken.

– Det er noe eget å være sammen i sorgen. Ting blir ikke riktig det samme etterpå, sa Jens Terje Johnsen. For andre gang på under en uke kunne han se ut over et kirkerom som var stuvende fullt, så fullt at ikke alle fikk plass.

Inne i kirken satt familien sammen med de sju overlevende av mannskapet på «Bourbon Dolphin». Mannskapet tok et enkelt, sterkt beveget farvel med sin kaptein og la ned krans ved kisten.

Også offiserer og mannskap fra andre båter hilste på vegne av hele Bourbon-flåten. Rederisjef Trond Remøy i rederiet Bourbon Offshore Norway karakteriserte Oddne som en kaptein med stor K, som rederiet har vært stolt over å ha i sin tjeneste.

– Jeg er utrolig lei meg for at Oddne og David ikke kom tilbake, sa han.

Tomhet og smerte

Til stede i kirken var også folk fra Herøy og bygdene omkring. Alle er sterkt berørt av skipsulykken.

Hele midtgangen og koret i kirken var fylt med blomster og kranser, og kisten var pyntet med et stort hjerte av røde roser.

Tomhet, smerte og oppgitthet preget de mange talene som ble holdt ved Oddnes kiste. Mest gripende var det likevel da Davids mor og to søstre sammen tok avskjed med de to som er borte. De kunne fortelle om en sønn som hadde faren som sitt store forbilde, og allerede hadde bestemt seg for å gå i farens fotspor. De tok sammen et rørende farvel.

Fikk MSN-melding

Besteforeldrene til David tok farvel med en sønn som de karakteriserte som trygg og god, og et barnebarn som var veldig lik faren: Stille, beskjeden og hjelpsom.

– Nå må du passe deg David, sa mor før far og sønn reiste ut. Men havet ville det annerledes.

Mange i familien, venner, fotballkamerater og klassekamerater tok farvel. En klassekamerat fortalte i kirken at han hadde fått en MSN-melding fra David da han var ute i båten. Han fortalte at det var kjekt å være om bord.

– David var en snill og god klassekamerat, og det er godt å tenke på at han ikke døde helt alene, sa klassekameraten

BEGRAVELSE: Kapteinen på «Bourbon Dolphin», Oddne Remøy ble begravet i Herøy fredag samtidig som det ble holdt minnestund over sønnen David, som fortsatt er savnet etter forliset utenfor Shetland forrige uke.
Aas, Erlend
FULLSATT: Herøy kirke var fylt til siste plass under begravelsen.
Aas, Erlend