LARS HOLLERUDKristiansand

Kvinnene så Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen for første gang i går.

— Det har vært tøft. De pårørende har brukt kolossal energi for å bearbeide de sterke inntrykkene sine.

Det sier Ivar Sveen etter at dag in av byrettens behandling er over.

Bistandsadvokaten til Lenas foreldre sier han snakker på vegne av både Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard. De to kvinnene ønsker foreløpig ikke å snakke med pressen.

Fedrene til de to drepte jentene har valgt å være bortreist, i alle fall i de første ukene rettssaken pågår. Mødrene har uttrykt ønske om å følge forhandlingene så lenge de orker det. Begge har nær familie med seg i retten.

— De har behov for å vite mest mulig. Men det som kom frem i forbindelse med Andersens forklaring, er ikke nytt for dem. Politiet har gjort dem kjent med det meste fra før, opplyser Sveen.

Overfor ham har kvinnene beskrevet en følelse av uvirkelighet ved å se de tiltalte for aller første gang.- De har vært spent på møtet med de tiltalte. Men sakens gru vises jo ikke utenpå.

På en måte opplevdes det virkelighetsfjernt å se dem. Mødrene forstår ikke at mennesker kan begå slike handlinger, sier Ivar Sveen.

På spørsmål om kvinnene har kjent på hat, svarer han:

— Den følelsen tror jeg ligger fjernt for disse kvinnene. De kjenner mer på sin egen fortvilelse. Foreløpig oppleves rettssaken rar og uvirkelig.

Mine klienter har en forsiktig uttrykksform, forklarer bistandsadvokaten, som legger til:

— Ord vil likevel ikke være dekkende for deres situasjon.

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende