Eksplosjonen, som skjedde i 13-tiden, forårsaket en kraftig brann i rådhusbygningen, hvor brannstasjonen holder hus. Det som trolig var en gasseksplosjon, blåste ut vinduene i deler av brannstasjonen, opplyser operasjonsleder Audun Vartdal i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Tre etasjer i bygningen sto etter hvert i brann, og flammene sto ut av vinduene.

Alvorlige skader

Det var en brannmann i 40-årene i lokalene da eksplosjonen skjedde. Han var sammen med en kamerat i 30-årene. Begge ble først sendt til sykehuset i Volda. Mannen i 40-årene ble søndag ettermiddag sendt videre til sykehuset i Ålesund, der han ble operert.

Mannen har brannskader i ansiktet, bruddskader og sårskader, opplyser sykehuset til NTB. Skadene er alvorlige, men ikke livstruende, og tilstanden er uavklart.

Sykehuset i Volda opplyser at mannen i 30-årene har lettere brannskader.

Store skader

Ordfører Ragnhild Aarflot Kalland i Volda kommune satt søndag ettermiddag i møter med brannvesenet og politiet.

— Jeg ser skadene på rådhuset utenfra. Det er ille, men i en sånn situasjon er det først og fremst de skadde og deres pårørende som er i tankene våre, sier Kalland til NTB.

Hun kjenner de skadde personlig, og beskriver hendelsen som tung.

Kalland vet ikke om noe av rådhusbygningen kan brukes, og beskriver store skader etter brannen og slukningsarbeidet. Rådhusets ansatte har fått beskjed om å møte opp på jobb i Voldas samfunnshus mandag. Bygningen var søndag strømløs, og kommunens datasystem var nede.

Uklar årsak

Årsaken til eksplosjonen kan være at det ble drevet med reparasjonsarbeid på en bil inne på brannstasjonen, men dette er ikke bekreftet.

— Vi tror det var en gasseksplosjon, men er ikke sikre. Vi har fått informasjon om at det skulle kuttes et rør med en vinkelsliper, men mer vet vi ikke, sier Vartdal.

Fagleder Malvin Kile i Volda brannvesen kjenner ikke årsaken til eksplosjonen.

— Vi skal være forsiktige med å spekulere, men jeg tror det har vært gass inne i bildet, sier han til Sunnmørspostens nettutgave.

Mannskaper fra Ørsta

Trolig vil politiet få svar på hva som skjedde etter å ha snakket med de to som ble skadd i eksplosjonen. Vartdal vet ikke når avhørene vil finne sted, og sier de skadde vil få den roen de trenger.

Det var ingen flere personer i bygningen da det begynte å brenne.

Brannmannskaper fra Ørsta bisto i slukningsarbeidet etter at brannbilene i Volda ble satt ut av spill på grunn av brannen. Mannskapene fikk brannen under kontroll i 15-tiden.

SLUKKER: Brannmannskaper fra Ørsta ble tilkalt for å slukke brannen i Volda. FOTO: Hallvard Bergmann / Møre-Nytt / Scanpix