To seilfly kolliderte i luften under NM i seilflyging i Elverum søndag. Begge flyene var en-setere, og begge pilotene hoppet ut i fallskjerm straks flyene kom i berøring med hverandre.

Operasjonsleder ved Hedmark politidistrikt, Henning Olsen, forteller til bt.no at det var i forbindelse med en formasjonsflyging at de to flyene berørte hverandre.

-28 fly var oppe i luften, hvor da to av flyene kom i berøring med hverandre. Begge pilotene oppfattet faren raskt, og hoppet ut i fallskjerm, sier operasjonslederen.

Den ene piloten er en svenske i 60-årene, mens den andre piloten er en 18-årig bergenser. 18-åringen er medlem av Os Aero Klubb.

— Ja, dette er en av våre gutter. Til tross for at han bare er 18 år er han en svært erfaren pilot. Han fulgte alle prosedyrer, og hadde full kontroll. Slike situasjoner har vi tørrtrent på, så det er ingen sensasjon at det endte bra, sier pressetalsmann ved Os Aero KlubbTore Øvreeide til bt.no.

- Ikke tatt skrekken

– 18-åringen har fortalt meg at han forsto hva som kom til å skje et sekund før det skjedde. Så hørte han et voldsomt smell, og mistet kontrollen over flyet. Han bestemte seg umiddelbart for å hoppe ut, sier Øvreeide.

18-åringen har forklart at han ikke ble redd, men at det var noen hektiske sekunder oppe i luften.

– Han sa til meg etterpå at det var godt å få bekreftet at han funker i pressede situasjoner, sier Øvreeide.

18-åringen har planer om å bli yrkespilot, og har absolutt ikke tatt skrekken av det som skjedde. Han fløy sin første tur som 15-åring.

– Han var på vingene igjen allerede søndag ettermiddag, i en toseter. Mandag fløy han alene igjen, sier Øvreeide.

18-åringen befant seg på 1800 meters høyde da han skjøt seg ut.

– Fallskjermene i flyene våre er av en sånn type at vi kan trekke i snoren 90 meter over bakken og overleve fallet, så sånn sett hadde han god tid på 1800 meters høyde, sier Øvreeide.

- Et uhell

Han avviser imidlertid at ulykken skjedde i forbindelse med formasjonsflyging.

— Startlinjen var åpnet, og flyene drev med tanking av høyde. Det var rett og slett et uhell som skjedde, opplyser Øvreeide.

Han kan fortelle at bergenspiloten hadde en høyde på hele 1800 meter da flyene berørte hverandre.

Gutten har det fint, etter forholdene, og er ikke skadet.

— Han har både spist og drukket, men har trukket seg litt unna alt oppstyret nå, sier Øvreeide.

Flyene funnet

Det skal være første gang at en slik ulykke skjer i Norge.

— Vi har nettopp lokalisert begge flyene, opplyser Henning Olsen.

Han forklarer at begge pilotene ble fraktet til legevakten, og at det ble foretatt en utåndingstest av dem. Begge prøvene var negative.

— Ingen ble skadet. Svensken klagde over litt ryggsmerter og kutt i fingeren, mens bergenseren fikk noen skrubbsår, sier han.

Nå er Flyhavarikommisjonen på vei til stedet for å foreta rutinemessige undersøkelser.

— Jeg synes det er dramatisk nok, jeg, når man er høyt oppe i lufta og to piloter med hvert sitt fly krasjer. Det at de begge reagerte så raskt, det tror jeg vi alle skal være glade for, sier operasjonslederen.