Spesialenheten for politisaker i region Øst-Norge skal etterforske politiet, mens politiet selv etterforsker hendelsen forut for drapet, der tre personer ble anholdt i en hytte ikke langt fra Rykkinn i Bærum lørdag morgen. To av personene ble pågrepet uten dramatikk, mens tredjemann forsvant til skogs med en avsagd hagle. De to som ble pågrepet er kjent av politiet fra tidligere. De ble avhørt av politiet lørdag.

Politiet ble varslet klokka 9.05 etter at noen hadde hørt skudd fra hytta, men det var lørdag kveld ikke klart hva eller hvem som utløste skuddene. Et par timer etter at den bevæpnede mannen stakk av, ble han skutt og drept av politiet noen kilometer fra hytta.

Ikke identifisert

Lørdag kveld lå den drepte fortsatt på stedet der han ble skutt, og teknikere fra Kripos ville i løpet av kvelden forsøke å bringe mannens identitet på det rene.

Ifølge regionleder for Spesialenheten for politisaker i region Øst-Norge, Johan Martin Welhaven, skjøt mannen flere ganger mot politiet, som flere ganger svarte med skudd tilbake før politiet skjøt og drepte ham ca. klokka 11.20. Spesialenheten ble varslet om det fatale skuddet 20 minutter senere.

Drapsskuddet falt etter at en politimann ble truffet i halsen av haglskudd. Minst tre andre politimenn ble også truffet av haglkorn, men skal ha blitt sjekket ut med mindre skader.

Politimannen som skjøt blir avhørt i løpet av kvelden. Politiet har også spesielle prosedyrer for å ta hånd om tjenestemenn som skader noen i tjenesten, opplyser Welhaven til NTB.

Politiet startet lørdag avhør av politifolkene som var på stedet og sivile vitner som kan ha sett noe i området.

Det er normal prosedyre at Spesialenheten – tidligere Sefo – overtar etterforskningen når en politimann skyter og skader eller dreper et menneske.

– Foreløpig er det altfor tidlig å si noe om politiet har opptrådt klanderverdig i denne saken, sa Welhaven, på en pressekonferanse i Sandvika lørdag kveld.

– Nifst

Etter å ha flyktet fra Eineåsen ved Rykkinn til Skui med politi og hundepatruljer i hælene, tok haglemannen seg inn i et bolighus like ved E16 og skremte en eldre kvinne før han løp ut igjen og tok stilling under en garasje. Fra garasjen skjøt han flere skudd mot politiet før han igjen tok seg ut i åpent lende og ble skutt og drept av politiet.

– Det var veldig nifst en stund. Vi hørte skudd flere ganger, og et par av oss ble ganske redde, forteller 17 år gamle Marius Jarjar Skjoldee til NTB.

Han ble sammen med tre kamerater vitne til skytedramaet i Bærum da de var på vei i bil mot Hønefoss.

E16 mellom Sandvika og Sollihøgda var stengt på grunn av politiaksjonen, og ungdommene som ble stående fast i trafikken like ved åstedet, gikk ut av bilen for å se hva som skjedde.

Skjoldee sier at de hørte politiet be en eldre kvinne i et bolighus like ved veien gjemme seg for haglemannen som hadde tatt seg inn i huset hennes.

– Damen virket veldig skremt da hun senere ble tatt hånd om av politiet, sier 17-åringen.

Han forteller også at bevæpnet politi tok dekning i en stor traktorskuffe for å beskytte seg mot haglemannen, som etter en stund kom løpende ut av huset og mot garasjen.

– Så hørte vi flere skudd, men vi kunne ikke se hva som skjedde. Da ble vi også bedt av politiet om å trekke oss tilbake, forteller Skjoldee til NTB.