Bastiansen ble drept utenfor utestedet Catwalk i Oslo sentrum sist helg. Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo for ett år siden.

På Youngstorvet i Oslo var flere tusen mennesker samlet for å gå i fakkeltog for å minnes Kristoffer og for å markere avstand mot vold.

Dørum og Foss

Truls Bastiansen, faren til Kristoffer, leste dikt til sønnen og justisminister Odd Einar Dørum, varslet i sin appell nulltoleranse mot våpen i gatene.

Toget gikk fra Youngstorget, langs Karl Johan og så forbi utestedet Catwalk og tilbake til Youngstorget.

— Rundt 2.400 mennesker deltok i toget. Det hele har gått stille og rolig for seg, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Hilde Walsø til NTB.

Finansminister og gjenvalgt leder for Oslo Høyre, Per-Kristian Foss, samt byrådsleder, Erling Lae (H) deltok i fakkeltoget.

Stille markering

Også ettårsdagen for drapet på Benjamin Hermansen ble markert lørdag. SOS Rasisme hadde oppfordret sine lokallag til å tenne bål for å minne Benjamin. På Olaf Ryes Plass i Oslo var det imidlertid bare to-tre personer som var møtt fram.

På spørsmål om det skrale oppmøtet tyder på at oppmerksomheten rundt rasisme er i ferd med å dale, svarer Christiane Muribø som er landsstyremedlem i organisasjonen SOS Rasisme:

— Jeg tror ikke det. Moren til Benjamin ønsker ikke at dette skal være noen martyrdag. Hun vil at det skal gå stille og rolig for seg.

Hermansen minnes også på andre arrangementer lørdag kveld, blant annet på Holmlia der han bodde.

På drapsåstedet

ýDet blir en lukket og stille markering på fritidsklubben på Holmlia lørdag for ungdommer som føler det riktig å komme, og for dem som sto Benjamin nær, sa ungdomsarbeider Ove Bevolden til NTB tidligere denne uken.

Det blir ifølge Bevolden også en markering på åstedet for drapet rundt drapstidspunktet..

Motivet for drapet på Hermansen var rasistisk, mener Oslo tingrett. For en drøy uke siden ble Joe Erling Jahr dømt til 16 år fengsel for forsettlig drap på Benjamin Hermansen, Ole Nicolai Kvisler ble dømt til 15 år i fengsel for det samme og Veronica Andreassen ble dømt til tre år i fengsel for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge.

(NTB)