I dag har cirka 370.000 kunder lønnskonto i én av de fem bankene som troner øverst på rentetoppen.

Oppretter du lønnskonto i en av bankene som gir topp rente, vil du bare i rentedifferanse mellom beste og dårligste bank tjene minst 900 kroner i året, dersom. Har du 50.000 kroner på kontoen, er gevinsten 2250 kroner.

De beste rentebankene er også gebyrfrie, uten fordelsprogrammer. Dermed sparer du i tillegg over en tusenlapp. Storbrukere av kort og andre banktjenester sparer mest.

Før siste renteøkning fra Norges Bank 15. august, ga gunstigste lønnskontobank hele 4,5 prosentpoeng mer i rente på lønns— og brukskonto enn den dårligste. De fem øverste bankene (se grafikk) er rene nett- og telefonbanker.

Noen banker sier rett ut at de ikke vil øke renten på lønnskontoen uansett hva Norges Bank gjør. Dermed blir renteforskjellene enda større når rentenivået i pengemarkedet går opp.

Beste bank på kombinasjonen renteinntekt og daglige banktjenester er nettbanken Din Bank. Hakk i hæl kommer Landkreditt Bank, Gjensidige Bank, YA Bank og Forsikring og SkandiaBanken.

All bruk av kort i inn- og utland er gratis for kunden i disse bankene, men Visa tar, som ellers, et valutapåslag på 1,75 prosent for minibankuttak utenfor Norge. Det eneste kunden betaler er årsgebyr på 250 kroner. For en gjennomsnittskunde vil summen av rentefordel og fravær av gebyrer i de beste bankene gi en gevinst på to til tre tusen kroner i året.