— Jeg skal sende Oslo Sporveier regning for både drosje og lege. De forfrosne tærne mine trenger lege, hutrer Rita Bakken, halvt i spøk, halvt i sinne. Hun har stått en og en halv time i drosjekø utenfor t-banestasjonen på Jernbanetorget i Oslo.

Klokka er 8.45, men hun skulle egentlig ha vært med sporveiens linje 3 til Oppsal i 7-tiden. Hun måtte stille seg i drosjekø da alle tog på t-banen stanset.

Skjermene svartnet og lampene sluknet hos trafikkledersentralen, og stearinlys er ikke stort å fare med når 51 t-baneførere skal geleides gjennom Oslos t-banenett i rushtiden.

— Titusener ble rammet. Togene kom i gang igjen klokka 8.35, men jeg vil ikke anbefale noen å stole på rutetabellene i dag, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier til NTB.

Misfornøyde hotellgjester T-banen i Oslo frakter daglig 230.000 passasjerer, og en stor del av dem reiser nettopp mellom klokka 7 og 9.

Mange kom så mye som to timer for sent på jobben, og problemet forplantet seg videre i transportsystemet da frosne t-banepassasjerer fylte opp drosjeholdeplassene. Hotellgjester over hele byen fikk uvant konkurranse i kampen om skyssen.

— Det var fullstendig kaos. Folk som ringte for å bestille drosje, måtte vente i nesten en time da det var på det verste, sier Hilde Trøen, som er informasjonsansvarlig hos Oslo Taxi.

Rykker fram i køen På Jernbanetorget rykker Rita Bakken fram til tredjeplass i drosjekøen. Hun får vite at t-banen er i gang igjen, men det bryr hun seg ikke om.

— Hva sier du, går de igjen? Nei, vi går ikke ned i tunnelen nå etter å ha stått her halvannen time, sier hun.

Nesten 40 illusjonsløse morgenmennesker står bak henne i køen, selv en halvtime etter at t-banen begynte å gå.

Rødt lys Lysene langs t-banesporene slo automatisk over i rødt da strømmen gikk ved trafikkledersentralen på Tøyen. Både signalanlegg og høyttalere sluttet å fungere.

De 51 togførerne fikk beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon. Passasjerene ble evakuert fra et tog som sto i tunnelen ved Romsås.

— Heller ikke høyttaleranlegget virket, slik at det ble umulig for oss å informere passasjerene på perrongene, sier Rydmark i Oslo Sporveier.

Han regner med at årsaken til strømstansen blir kjent i løpet av dagen.

NTB