Kronvitnet i Ann-Helen-saken pekte tirsdag ut åstedet for drapet på Ann-Helen Karlsen (35) fra Søgne. 38-åringen som er tiltalt for drapet nektet å bli med på befaringen.

Mye er forandret på det angivelige drapsstedet ved brygga i Tananger siden natten Ann-Helen Karlsen forsvant natt til 6. mars 2005. Det preget kronvitnet i saken da hun var med på åstedsbefaringen tirsdag for å forklare hvordan drapet skjedde og hvordan liket ble bundet til en betongkloss og senere dumpet i sjøen utenfor Tananger.

Flere ganger brøt vitnet sammen i gråt når hun skulle beskrive detaljene rundt hendelsene. I tillegg har hun vanskelig for å huske alt, nesten fem år etter at drapet skal ha funnet sted.

— Han slepte henne hit, det var blod hele veien, på steinene ned mot vannet, forklarte hun de sakkyndige og dommerne fra Stavanger tingrett.

— Men jeg var i sjokk, jeg husker ikke klart hvor betongklossen han bandt henne til kom fra. Jeg kan ikke forklare det.

Ord mot ord

Siste sikre observasjon av Ann-Helen Karlsen var hjemme hos tiltalte og hans daværende samboer i Tananger. Kronvitnet i saken hevder at de tre gikk en tur denne natten, ned til brygga der tiltalte hadde en båt.

På en plass, bak noen konteinere skal 38-åringen ha slått Karlsen gjentatte ganger med hammer, for deretter å kvele henne.

Tiltalte avviser dette og står fast ved at Karlsen reiste fra boligen hans etter å ha tilbrakt deler av kvelden der. Tirsdag nektet han å være med på befaringen og sa han heller ville dra tilbake til fengselet.

— For meg er det helt surrealistisk å være med til et såkalt åsted. Hva skal jeg vise fram for noe. Det er ingenting å gjøre for meg der, sa den tiltalte 38-åringen til NTB.

Ikke noe lik

Kronvitnet i saken har forklart at tiltalte kledde av Karlsen på drapsstedet og slepte henne til vannkanten. Der skal vitnet ha sittet og passet på, mens tiltalte hentet båten sin på brygga like ved. Liket ble bundet til en betongkloss, slept etter båten ut på fjorden og dumpet i sjøen.

Det var først i 2008 at kvinnen gikk til politiet og fortalte at hun hadde vært øyenvitne til drapet. Det mangler tekniske bevis i saken, og tross gjentatte søk er det aldri funnet noen levninger etter Ann-Helen Karlsen.

Onsdag vil flere sakkyndige vitne i saken og blant annet forklare seg om detaljer fra forklaringen til kvinnen som senere har vist seg å stemme.

Tiltaltes forsvarer, advokat Arvid Sjødin, har tidligere uttalt at kvinnens forklaring svekkes av at hun har lagt til flere detaljer og endret sin forklaring mange ganger siden første avhør hos politiet.