Den norske demokratiaktivisten Christian Angell, som har stått tiltalt i Egypt, er nå vei til Kypros.

Det opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.no.

Nordmannen, som har permisjon fra sin stilling som internasjonal sjef i Høyres hovedorganisasjon, er en av 43 personer som er tiltalt for å ha drevet ulovlig politisk virksomhet i Egypt. De fleste tiltalte er amerikanere, men gruppen inkluderer også en rekke andre utlendinger og egyptiske ansatte.

De 43 personene, som jobbet for fem ulike amerikanske frivillige organisasjoner, ble i desember anklaget av egyptiske myndigheter for å være et ledd i en utenlandsk kampanje for å svekke militærregimet som i dag styrer landet.

De ble også anklaget for å være delaktige i demonstrasjonene som er blitt arrangert i Kairo etter at president Hosni Mubarak gikk av for ett år siden.

Bekymret for egyptiske ansatte

Egypt har i årevis kommet med tilsvarende anklager. Aftenposten.no kunne i januar i fjor avsløre at USA de siste årene har brukt mange hundre millioner kroner i støtte til amerikanske og egyptiske organisasjoner som jobber for å fremme demokrati i landet, noe Mubarak-regimet reagerte svært sterkt på.

Angell har permisjon fra Høyre for å jobbe for den amerikanske organisasjonen The International Republican Institute (IRI), som jobber for å fremme demokrati i flere land. På hovedkontoret i Washington, DC hersket det torsdag kveld en god stemning.

— Ja, det er klart vi er lettet, sier kommunikasjonsdirektør Lisa Gates til Aftenposten.no.

Hun legger til at organisasjonen fortsatt er bekymret for sine egyptiske ansatte, som også var tiltalt i saken.

— Vi er også bekymret for at egyptiske organisasjoner blir etterforsket og hvordan dette vil påvirke Egypts mulighet til å bevege seg fremover i den demokratiske forvandlingen som så mange egyptere har etterlyst, sier hun.

Angells kone ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til IRI. Én ting vil hun likevel si:

— Det norske ambassadepersonellet i Kairo har gjort en veldig god jobb. Det må du gjerne si, skriver hun i en sms.

Krise mellom USA og Egypt

Også Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, som kjenner Angell godt gjennom flere års samarbeid, er glad for at kollegaen nå endelig er ute av Egypt.

— Jeg er veldig lettet, og er spesielt glad på vegne av familien hans, sier han.

Rettssaken skulle startet søndag, men ble umiddelbart utsatt til 26. april. 16 av de tiltalte er amerikanere, og rettssaken har derfor skapt en alvorlig diplomatisk krise mellom USA og Egypt.

USA skal blant annet ha truet med å trekke den økonomiske bistanden til Egypt dersom saken ikke ble løst.

De siste dagene har det skjedd en tilnærming mellom amerikanske og egyptiske myndigheter. Og tidligere denne uken bekreftet egyptiske myndigheter at reiseforbudet for syv amerikanere er opphevet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som er på en rundreise i Midtøsten, tok opp saken da han besøkte Egypt. I går ettermiddag lettet flyet med nordmannen og andre medlemmer av den amerikanske organisasjonen de jobbet for på vei mot Kypros.

Støre: - Har flere uker jobbet i det stille

— Vi har nå fått bekreftet at flyet med NGO-representanter har lettet fra Kairo med en nordmann om bord. Jeg tror vi har vært med på å bidra til denne løsningen gjennom mitt besøk i Egypt, sier Støre.

Han har møtt både utenriksministeren og etterretningstjenesten i Egypt.

— Vi har jobbet i det stille i flere uker. Dette har vært en verkebyll for landene som har vært involvert. Men krisen er nå betydelig redusert, sier Støre.

Han sier at det foreløpig bare er utreiseforbudet som er opphevet. Hva som skjer med tiltalen, er opp til domstolene.

Det er ikke klart når Angell kommer til Norge.