RUNE CHRISTOPHERSEN

Mannen er blant annet tiltalt for utuktig omgang med fire barn under fjorten år. Overgrepene mot to av barna, deriblant elleveåringen, omfatter samleie og handlinger som likestilles med samleie. Det femte barnet var fylt fjorten da overgrepene skal ha startet.

Sporløst borte

Den tiltalte 56-åringen er uten fast bopel, og har vært som sunket i jorden etter at politiet startet etterforskning mot ham. Han har ikke latt seg avhøre, og er heller ikke gjort kjent med statsadvokatens tiltalebeslutning.

Mannen skal ha kommet i kontakt med kretsen av unge gutter gjennom tilfeldige bekjentskaper. Overgrepene skal ha startet i 1991 og fortsatt frem til desember 1995. På denne tiden var flere av de fornærmede i en vanskelig livssituasjon, noe 56-åringen skal ha utnyttet. Ifølge tiltalen har han i en årrekke, fra 1992 til 1998, forsynt de fem fornærmede med hasj.

— Han har hatt en bekjentskapskrets av unge gutter som han har gitt alkohol og hasj, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Saken ble rullet opp da en av de fornærmede anmeldte mannen i 2001. Etterforskningen avdekket at omfanget av overgrepene var større enn først antatt.

Bodde på Østlandet

Med i tiltalen er også ett tilfelle av blotting overfor to femten år gamle gutter. Det skal ha skjedd bak et IKEA-lager i Bærum i 2001.

Mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, har ikke fått kontakt med sin klient.

— Jeg har ikke snakket med ham. Jeg vet ikke om han stikker seg unna bevisst, sier Verling.

Mannen skal den siste tiden ha oppholdt seg på Østlandet, men så langt har det ikke lykkes politiet å få tak i ham.

Arild Dyngeland er bistandsadvokat for en av de fornærmede som i dag er 24 år gammel.

— Saken er en stor belastning for min klient. Jeg ønsker derfor ikke å gi noen kommentar før rettssaken, sier Dyngeland.

Saken skal etter planen starte i Bergen tingrett 17. januar.