Spesialetterforsker Pernille Stoermann-Næss og førstestatsadvokat Lars Stoltenberg forkynte tirsdag tiltalen i Ullevål-saken, skriver Aftenposten.

— Alvorlig

I fjor høst ble det kjent at sykehusets eiendomssjef Bjørn Haugseth skal ha tildelt oppdrag på Ullevål til en konkursrytter. I tillegg skal Haugseth ha tildelt mange oppdrag til bekjente mens han var direktør i NSB-systemet.

— Vi anser dette som en meget alvorlig korrupsjonssak, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Både Haugseth og Lars Tomas Karlsson, som fulgte Haugseth fra oppdrag til oppdrag gjennom NSB-systemet og på Ullevål, står tiltalt for grov korrupsjon med en strafferamme på ti års fengsel. I tillegg er styreleder Helge Torp Såheim i Nor Engineering tiltalt for en rekke brudd på regnskapsloven, for å skjule ytelser til Haugseth, skriver Aftenposten.

Skjerper

NSB skriver i en pressemelding at det ikke har vært bilag i systemet som ville gjort det mulig å fange opp bestikkelsene eller bidra til mistanke om korrupsjon.

— Kontrollrutinene i NSBs eiendomsselskap er blitt ytterligere skjerpet etter denne saken. I tillegg har NSBs konsernstyre vedtatt nye etiske retningslinjer for hele konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Arne Wam.

Det er første gang Økokrim tiltaler noen etter den nye og skjerpede korrupsjonsparagrafen i straffeloven, som gjelder forhold etter 4. juli 2003. Dette er også de første korrupsjonstiltaler i offentlig sektor siden Oslo-skandalen på begynnelsen av 1990-tallet.

Tiltalen dreier seg blant annet om kontanter, byggevarer og møbler som skal ha blitt mottatt av den tidligere eiendomssjefen fra leverandører og samarbeidspartnere.

Karlsson og Såheim sier via sine advokater at de ikke erkjenner straffskyld i saken. Bjørn Haugseth avviste tirsdag gjennom sin kone å kommentere saken.