Etter at kvinnen døde skal mannen i perioder ha vært på frifot og mishandlet andre kvinner.

I tiltalen som foruten dødelige mishandlingen av den 44 år gamle kjæresten også omfatter vold og trusler mot tre andre kvinner, skal ha blitt begått helt fram til oktober i fjor.

Det vil bli lagt ned påstand om at mannen skal idømmes forvaringsdom i inntil ni år.

Sparket og slo

Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for den drepte kvinnens pårørende. Han er rystet over at den tiltalte mannen har fått bevege seg fritt i deler av den lange tiden etter den dødelige mishandlingen i 2003.

– Dette er intet mindre enn en skandale at det har tatt så lang tid før denne saken kommer for retten. Den drepte kvinnens mor døde i fjor høst uten å få oppleve at saken kom for retten. Hun var redd mannen, sier Klomsæt til NTB.

I tiltalen mot mannen går det fram at han gjentatte ganger fra oktober til desember 2003 skal ha slått og sparket kjæresten. Han skal flere ganger ha tatt kvelertak på kvinnen, tråkket på hodet hennes og slengt henne i vegger og dører. 21. desember 2003 døde kvinnen av hjerneskader.

Beklager forsinkelse

– Dette er en alvorlig sak, og det er beklagelig at det har tatt så lang tid før den kommer for retten. Noe av forsinkelsen skyldes usikkerhet rundt dødsårsaken og lang saksbehandling hos Riksadvokaten, sier politiadvokat Øyvind Holst i Oslo politidistrikt til NTB.

De tre andre tilfellene av vold og trusler som 41-åringen er tiltalt for, er alle skjedd etter den første samboerens dødsfall i 2003. Han har i perioder sittet varetektsfengslet i saken, men de gangene mannen har vært utenfor fengselet, er mannen blitt anmeldt for vold mot to kjærester.

Flere ganger skal han ha slått kvinnene, tatt kvelertak og lugget dem så hardt i håret at det har falt av. Volden har skjedd uprovosert og hatt karakter av å være mishandling.

En tredje kvinne som møtte mannen på en fest, skal han ha truet han med å drepe og er tiltalt for å ha klemt hendene rundt halsen hennes.