— Jeg kan ikke skjønne annet enn at hovedforhandlingene blir utsatt på nytt. Selv om påtalemyndigheten vil strekke seg langt, frykter jeg det nå vil gå måneder før hovedforhandlingene begynner, sier aktor i saken, politiinspektør i Vestoppland politidistrikt, Atle Roll-Matthiesen til NTB.

Den 48 år gamle kvinnen er tiltalt for overtredelse av dyrevernloven og brudd på viltloven. Hun er også tiltalt for farlig hundehold i forbindelse med den tragiske hendelsen på Vest-Torpa 31. januar i fjor, der sju år gamle Johannes Åsheim ble drept av bitt fra en eller flere hunder. Hundene var en del av tiltaltes hundeflokk på 25 hunder.

Gyldig fravær?

Da rettssaken startet i Hadeland og Land tingrett mandag ble hovedforhandlingene utsatt til onsdag fordi den 48 år gamle kvinnen var sykmeldt med influensa.

Både aktor og bistandsadvokaten til Johannes Åsheims foreldre, Tor Erling Staff, ga i retten uttrykk for at tiltalte ikke hadde gyldig fravær og gikk imot utsettelse av saken. Retten fant at tiltalte skulle få sin fysiske og psykiske tilstand undersøkt av en politilege, for å fastslå om og når hun vil kunne møte i retten. -Kvinnen ble tirsdag innlagt på psykiatrisk sykehus, uten at politilegen fikk undersøkt henne. Av dette er vi nødt til å slutte at hennes fravær i retten mandag var gyldig, sier Roll-Matthiesen.

- Må utsettes

Kvinnens forsvarer, John M. Hammervoll, besøkte sin klient på sykehuset tidlig tirsdag kveld. Det var kvinnen selv som for egen maskin eller ved hjelp av sin samboer tirsdag oppsøkte sykehuset der hun senere ble innlagt.

— Jeg fikk ikke snakke med henne i mer enn drøyt ti minutter. Hun er simpelthen ikke i stand til å møte i retten nå. Dersom det kjøres sak, legger man hennes psykiske helse i en pott og gambler på at det skal gå bra. Hun har ikke bodd i Dokka siden den tragiske hendelsen, og sier at å måtte reise tilbake vinterstid vil være en altfor stor belastning for henne. Det må da være bedre å vente til våren, når snøen er borte og assosiasjonene ikke så sterke, sier Hammervoll.

Den 48 år gamle kvinnen beskrives som lettere psykisk utviklingshemmet. Hun skal ha lidd av kraftige depresjoner etter hundedrapet på Vest-Torpa.

— Onsdag vil politilegen legge fram en rapport som sier om hun har gyldig fravær eller ikke. Dersom legen kommer til at hun ikke har gyldig fravær, må hun møte i retten. Da må politiet fysisk pågripe henne på sykehuset, noe jeg vil protestere kraftig mot, sier Hammervoll.

Stor belastning

Belastningen er stor også for foreldrene til Johannes Åsheim. Faren, Roger Åsheim, har bare ett ønske i forbindelse med den forestående rettssaken.

— Vi vil bare få det overstått. Rettssaken vil bringe så mye opp igjen, og etter det håper vi å kunne gå videre, sa Roger Åsheim mandag til NTB. Åsheim sier det blir tungt hvis rettssaken nå blir utsatt i lang tid.

— Det er en belastning å vente. Nå har det gått nesten ett år siden Johannes ble borte, og vi venter fremdeles på en dom vi kan leve med, for så å få det hele på avstand.

Huset der hundene som tok livet av Johannes hadde tilholdssted, står tomt. Hver dag må familien Åsheim for å komme til sitt eget hus, kjøre over stedet der sønnen ble funnet drept.

— Uansett utfall av rettssaken, så har denne saken kun tapere. Jeg håper at vi unngår at noe lignende skjer i fremtiden, sier faren.

(NTB)