Onsdag morgen klokken ti ble tiltalebeslutningen i terrorsaken forkynt for siktede Anders Behring Breivik. Dermed er han formelt tiltalt i saken.

Det var politiførstebetjent Tore Jo Nielsen ved 22.juli-enheten ved Oslo politidistrikt som sammen med stevnevitne Roy Andresen som forkynte tiltalen for Behring Breivik. Rundt klokken 10.50 kom de to ut av fengselet.

— Tiltalen er nå forkynt for Behring Breivik. Han var helt rolig. Det tok i underkant av en halv time å forkynne tiltalen for ham, sier Nielsen til Aftenposten.no.

Forkynnelsen skjedde i nærvær av Behring Breiviks to forsvarere Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. De vil nå drøfte tiltalen med Behring Breivik i en times tid.

Har avsatt god tid etter forkynnelsen

Breiviks forsvarere ankom Ila fengsel klokken 09.40 onsdag morgen. På vei inn i fengselet ønsket ikke Jordet å kommentere spørsmål rundt tiltalen.

— Jeg vil vente til den er forkynt. Vi har hatt samtaler med Behring Breivik i forkant, og forberedt ham på hva som skal skje. Vi har avsatt god tid etter at tiltalen er forkynt for å drøfte alle sider rundt den, sa Jordet til Aftenposten.no.

- Er dette en historisk dag?

— Vi ser nok ikke slik på det som dere. For oss er dette en vanlig arbeidsdag med denne saken.

Utenfor Ila fengsel er det en stor ansamling pressefolk, som venter på at forsvarerne kommer ut igjen. Forsvarerne regner selv med å komme ut igjen i 12-tiden.

18 siders tiltale

Tiltalen er en milepæl i saken, og dokumentet er på 18 sider.

Det inneholder forløpet av de to terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya i kronologisk rekkefølge. 77 personer ble drept og flere ble hardt skadet.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden ønsket i utgangspunktet å sladde alle navnene på de drepte og de som ble forsøkt drept, både i Regjeringskvartalet og på Utøya, i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Hensikten var å skjerme de berørte partene i saken.

Advokatene snudde imidlertid etter mange reaksjoner, og bestemte at hele tiltalen offentliggjøres.

Statsadvokatene holder en pressekonferanse klokken 12, hvor de kommenterer tiltalen.