Notis i BT 28. januar 2004: «En trailer fikk sleng på hengeren kl. 14.00. Ingen personer ble skadet i uhellet.»

Den dagen gikk det bra. Men 31 personer ble drept og 387 personer ble skadde i ulykker der vogntog var innblandet i 2002. Nå har norske forskere utviklet et middel mot noen av de skjebnesvangre ulykkene. Willy Marthinussen har i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) utviklet en intelligent kontrollboks, forteller forskningsmagasinet Gemini.

Kontrollboksen skal kontinuerlig registrere hastighet og bevegelser. Med en gang den oppfatter en begynnende sleng på tilhengeren, skal den aktivisere en mekanisme som skal motvirke bevegelsen.

Simuleringsforsøk har vist at vidunderboksen kan redusere en ukontrollerbar sleng på snøføre fra 90 til ti grader, uten at sjåføren bidrar. Dersom sjåføren også hjelper til, reduseres slengen helt ned til to grader. På kjøpet skal oppfinnelsen også stabilisere trekkbilen.

I løpet av våren skal det lages en prototyp, og til høsten skal saken testes ut på et vogntog. Ifølge oppfinneren skal ikke prisen bli avskrekkende når kontrollboksen kommer på markedet.