Aust-Agder tingrett mente det var skjellig grunn til å varetektsfengsle 25-åringen i fire uker. Han underlegges også brev— og besøksforbud i to uker og får heller ikke lese aviser eller se på TV.

– Kvalte offeret

Under fengslingsmøtet, som gikk for åpne dører og med opphevet referatforbud, erkjente den siktede 25-åringen straffskyld for forsettlig drap. Han redegjorde detaljert om drapet den 13. februar i år.

På spørsmål fra politiets etterforskningsleder, politiadvokat Leif Aleksandersen, fortalte den drapssiktede at han kvalte naboen inne i offerets soverom.

– Han erkjente de faktiske forhold under fengslingsmøtet og samtykket til å sitte i varetekt, sier forsvarer Ole Devold til NTB.

Gjemte liket

Før han skal ha lagt hendene rundt halsen på offeret, skal de to ha slåss lenger enn 15 minutter. Under slåsskampen skal 25-åringen ha slått den 20 år eldre mannen med en jernstang.

I halvannen uke etter drapet skal liket ha blitt liggende på soverommet, før 25-åringen flyttet den døde inn i et kott på sitt eget soverom i leilighetskomplekset der de begge bodde.

Mannen skal flere ganger ha fortalt personer i omgivelsene at han hadde drept naboen. Til slutt sa et vitne fra til politiet hva 25-åringen fortalte. Slik ble saken rullet opp.

Bagateller

Bakgrunnen for drapet skal ha vært diskusjoner over lang tid om en rekke bagateller, som skal ha irritert 25-åringen. Begge var også ganske berusede kvelden drapet skjedde.

– Jeg ser at flere medier skriver at drapet skal ha blitt utløst etter seksuelle tilnærmelser. Det er ikke riktig. Den siktede har ikke forklart noe om dette, men grunngitt handlingen i en rekke små bagateller, sier Leif Aleksandersen til NTB.

Under fengslingsmøtet forklarte 25-åringen blant annet at 45-åringen passet på ham og forsøkte å irettesette ham, ifølge avisen.

Rekepilling

– Det irriterte meg også da han skulle lære meg å renske reker. Det er da mange måter å pille reker på, forklarte 25-åringen i tingretten.

Den siktede mannen har en forhistorie med psykiske problemer, og han har gått jevnlig til psykolog. Aleksandersen forteller at det nå skal oppnevnes to sakkyndige som skal vurdere om mannen var strafferettslig tilregnelig da drapet ble begått.

Selv om drapet synes oppklart etter 25-åringens uforbeholdne tilståelse, gjenstår det fremdeles mye etterforskning for politiet. Teknikere er ikke ferdige med å kartlegge åstedet og den siktedes leiligheter i jakten på bevis. Videre skal 45-åringen obduseres og den riktige dødsårsaken skal fastsettes. Også flere vitner skal avhøres.