Hele partiet har en verdi solgt på gaten på godt over tre million kroner. Et kilo amfetamin kjøpt direkte for videresalg prises til rundt 100.000 kroner.

Politiet i Trondheim har siden i juni i år etterforsket den svært omfattende narkotikasaken. Elleve personer er så langt siktet, blant dem to personer fra Litauen.

Mer trøbbel i vente

To menn, 39 og 43 år gamle, fra Bergen er siktet for å ha mottatt 450 gram av stoffet. Dette skulle fraktes tilbake til Bergen. Den ene av dem har erkjent straffskyld.

Nå kan derimot mennene være i ytterligere trøbbel. Politiet fikk nemlig fart på saken da en 29 år gammel mann bestemte seg for å snakke. I et avhør 15. juli forklarte mannen at han selv hadde hatt befatning med syv kilo amfetamin, gjennom flere leveranser. Han forklarte samtidig at to bergensere hadde mottatt et kilo av stoffet på Dovre i månedsskiftet juni-juli. Samtidig fikk politiet telefonnummer til personer 29-åringen hadde hatt kontakt med.

Dette ledet politiet til pågripelsen av de to bergenserne sammen med en mann fra Trøndelag 19. juli. Samme dag ble fem andre personer pågrepet i saken.

Ble videofilmet

De omfattende pågripelsene skal ha kommet i stand etter avlytting av telefoner og bruk av videokamera for å bevise koblingen mellom partene.

De to bergenserne er så langt ikke siktet for det nevnte kiloet. De ble begge løslatt fra varetekt mandag, men politiet skal ha planer om å utvide siktelsen. 29-åringens opplysninger skal blant annet sjekkes opp mot telefonbruken til de impliserte.

Politiets teori er at 29-åringen skal ha vært bindeleddet mellom litauerne og personene i Trøndelag og Bergen, og at de to bergenserne var hovedmenn for videresalg av partiet her i Bergen.

Er i trøbbel

29-åringen som har valgt å la munnen gå i avhør sitter sammen med en av litauerne fortsatt fengslet. Det er kanskje like greit. Mannens høyst oppsiktsvekkende tilståelse, og involvering av en rekke andre personer, har ikke falt i god jord i det kriminelle miljøet.

Det foreligger foreløpig ikke noe analyseresultat av stoffet som er beslaglagt. 29-åringen skal derimot ha forklart at det skulle ha en renhetsverdi på 98 prosent. Det vanlige er at stoffet ligger på mellom 40 og 60 prosent når det blir brakt inn til landet.

29-åringen skal ha forklart at stoffet ble brakt inn i landet på kreditt, og at pengene skulle betales tilbake etter hvert som partiet stykkevis ble solgt videre. Politiet fester ikke lit til denne forklaringen og jobber nå videre for å sjekke om miljøer som vanligvis knyttes til amfetaminomsetning kan være involvert i saken.

Helsen står sentralt

29-åringens psykiske helse står sentralt i vurderingen av riktigheten av hans forklaring. Derfor har politiet mye arbeid foran seg med å sjekke ut opplysninger han har gitt.

Mannens forsvarer vil ikke kommentere sin klients helsesituasjon, men sier:

— Jeg anser ikke klienten min som noen hovedmann, og mener det finnes en rekke formildende omstendigheter. Jeg har for øvrig ingen flere kommentarer til saken, sier advokat Tore Angen.

Politiet har gjennom hele etterforskningen valgt ikke å kommentere innholdet i saken. Heller ikke nå ønsker de å bekrefte opplysningene som fremkommer i artikkelen.