Den 54 år gamle politimannen satt i styret for Oslo Politiforening for bare tre år siden, skriver VG.

Tjenestemannen er siktet for heleri og organisert kriminalitet, og politiet jakter nå på resten av nettverket, meldte TV 2 mandag.

De stjålne passene er såkalte nødpass som kan utstedes hvis en person like før en reise oppdager at han eller hun har mistet passet sitt. Et nødpass er bare gyldig for en konkret reise og skal leveres inn igjen etter at reisen er over.

Pass var borte Siktelsen mot mannen lyder på tyveri av pass. I tillegg er han siktet for brudd på en bestemmelse i utlendingsloven som rammer den som hjelper utlendinger til ulovlig å reise inn i riket eller til annen stat.

Salget har pågått fra mars i fjor til september i år, da det plutselig ble oppdaget at pass var borte.

Ettertraktet 54-åringens forsvarer, advokat Knut Smedsrud, avviser at saken kan ha noe med menneskesmugling å gjøre. Det ligger heller ikke økonomiske motiver bak.

— Det handler mer om ubetenksomhet og forsøk på vennetjenester, sier Smedsrud.

— Dette satte vi i sammenheng med tidligere opplysninger om bortkomne pass, og vi aksjonerte derfor mot en mistenkt polititjenestemann. Vi gjennomførte en ransaking og pågrep vedkommende som så ble varetektsfengslet, sier Johan Martin Welhaven ved Spesialenheten for politisaker til TV 2.

Norske pass skal være svært ettertraktet i utenlandske kriminelle miljøer, og de kan oppnå en pris på 80.000 kroner. TV 2 kjenner til at minst ni pass er solgt til kriminelle miljøer.