Redningsselskapet lanserte iPhone-applikasjonen «Kystpatruljen» denne uken, for å gjøre det lettere å tilkalle hjelp på sjøen. Programmet er allerede en suksess.

— Applikasjonen viser din egen posisjon, avstanden til nærmeste redningsskøyte og telefonnummeret til redningsskøyten. Hvis det skjer noe er det bare å trykke på nummeret, så får man kontakt med redningsskøyten, sier Ingvar Johnsen, pressetalsmann i Redningsselskapet.

Programmet bruker telefonens innebygde GPS-enhet til å finne nøyaktig posisjon, slik at man kan oppgi koordinatene til redningsmannskapene hvis man trenger hjelp. I tillegg vises nummeret til Redningsselskapet døgnbemannede telefon.

Mobil redder flest

Selv om iPhone-applikasjonen er tenkt som et supplement til annet navigasjons- og sikkerhetsutstyr, konstaterer Redningsselskapet at mobiltelefonen er i ferd med å bli det viktigste hjelpemiddelet når folk får problemer til sjøs.

— Vi må medgi at mobiltelefonen nå redder flere liv enn VHF og skipsradio. De aller fleste har mobiltelefon, og derfor er den et viktig redskap for oss, sier pressetalsmannen.

Han anbefaler folk å ha mobiltelefonen i et vanntett etui, gjerne hengende rundt halsen, når man er ute i båt.

— Og ha gjerne en telefon for mye, tilføyer han.

Vurderer flere versjoner

Nå vurderer Redningsselskapet å få laget tilsvarende programmer for andre smarttelefoner, som Android- og Windows Mobile-baserte telefoner.

— Vi diskuterer dette nå, i og med at det har blitt så stor suksess med denne applikasjonen, sier Johnsen.

Grunnen til at Redningsselskapet valgte iPhone som plattform for sin første applikasjon er at den er populær blant de som ferdes på sjøen.

— Det ser ut som iPhone er i ferd med å bli båtfolkets telefon, fordi den har så mange applikasjoner som kan være nyttige til sjøs. Denne applikasjonen har gått rett til topps på listene, sier Johnsen.

REDNINGS-APP: Slik ser applikasjonen ut på telefonen. Bilde fra iTunes.