Det var kanskje tilfeldig. Men allsangen før næringsministeren talte i går, var «Frihetens forpost». Tredje og siste vers starter slik:

— Se, det lyser av dag over landet.

Ekte arbeider

Så kom han da, Dag Terje Andersen, den eneste statsråden i den sittende regjering med fartstid som en ekte arbeider. Dessuten er han medlem i Fellesforbundet, gjennom sin fortid som skogsarbeider i indre Vestfold.

Han kom til en forsamling som dyrker klar tale, svart kaffe, og Rød Mix. Eller snus, innomhus.

Da nytter det ikke å entre talerstolen med skrevet manus og byråkratisk snakk. Dag Terje Andersen talte en time uten så mye som en lapp å støtte seg til. Men på veggen bak viste han lysbilder fra industri og næring. Så pratet han i vei, på en dialekt så bred at han kunne opptre i «Norge rundt ».

Og folket jublet, klappet og lo.

Som da han sammenlignet Bondevik-regjerings næringspolitikk med ideologen Doris Day:

— Det som skjer, det skjer.

Statlig styring

Dette i sterk kontrast til dagens regjering, som styrer etter ideologien til en kar fra Hommelvik. Han nevnte ikke navnet, men det var nok Johan Nygaardsvold han tenkte på, Norges statsminister fra 1935-1945.

For her var det statlig styring av kapitalen det handlet om. Selvsagt ikke den private kapitalen, da heter det sosialisme. Men statens egen kapital, gjennom eierskap i hel- og halvstatlige bedrifter som Statkraft, Hydro og Aker-Kværner.

Stolt kunne han fortelle om sin kollega fra Sør Korea som kom for å spørre om den norske modellen, treenigheten mellom stat, privat og fagforeninger.

— Hvordan får dere det til, spurte koreaneren.

Enda stoltere da han fortalte om verdens største skipsverft, Hyundai, som må til Norge for å kjøpe utstyr, fordi Norge er best.

Røde fleecejakker

Mer jubel fra forsamlingen, for anledningen kledd i røde fleecejakker, som er en gave til samtlige delegater. Det kan være kaldt for toppene, også i Fellesforbundet.

Den radikale avisen Klassekampen deles også ut gratis til delegatene på dette landsmøtet. Likevel var det flest VG vi fant oppslått på bordene i pausen. Rart med det, KK er ikke så god på sport, dagen etter at «Gullet kom hem».

Også det grep Andersen elegant, etter en delegat ga ham en lissepasning i form av en gratulasjon til Brann og Bergen.

— Det er ikke så greit å snakke om eliteserien når du kommer fra Vestfold, sa han, og tenkte sikkert på Sandefjord.

Mange ville har ordet etter statsråden. Altfor mange. Over 70 talere meldte seg, og da fikk landsmøtet et problem. To eller tre minutters taletid?

Sendte lokale ønsker

15 minutter gikk med til denne demokratiske diskusjonen, der alle skulle med. Da var det nok de som med lengsel tenkte tilbake til storhetstiden i Jern og Metall, under Tor Aspengren og Lars Skytøens ledelse. Den gang formannsklubben bestemte, og ikke de mange klubbformennene.

I går fikk de fleste sagt sitt, takket og hyllet den store statsråden, og sendte lokale ønsker med på veien.

Mens Dag Terje Andersen forlot bygningen, og ut i en tobakkseim like tett som industrirøyken over Grenland i glansdagene.

ARBEIDEREN: Næringsminister Dag Terje Andersen er den eneste i regjeringen som kan kalle seg ekte arbeider. I går snakket han til sine egne i Fellesforbundet. ARKIVFOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX
Solum, Stian Lysberg