For fem måneder siden lanserte Google «Street View», og nå har prosjektet «Historypin» startet opp i en testfase.

Her kan du legge ut historiske bilder ved hjelp av et grensesnitt bygget på toppen av Google Maps og Google Street View. De gamle bildene plasseres over panoramabildene i Streetview, slik at gjenkjennbare steder og bygninger stemmer overens.

Nettstedet lar deg utforske kartet for å se hva andre har lagt inn, samt legge inn egne bilder og historier. Foreløpig er det ikke så mange bilder fra Bergen og Norge, men dette endrer seg raskt. Totalt er over 14.600 bilder lastet inn per dags dato.

Zeppelinere over Den Nationale Scene

Bergen ligger allerede ute med en del bilder på Street View, blant annet fra Bergen Bibliotek, som også deler unike bilder fra sin database på Flickr.

bt.no har plukket noen bilder fra vårt eget bildearkiv, og du kan se dem ligge her og her.

Fra 1840 til i dag

Prosjektet er et samarbeid mellom Google og «We Are What We Do», og er laget med tanke på at man skal kunne se hvordan verden var før over dagens bilder, og lese litt om historien rundt bildene. Foreløpig er tidslinjen fra 1840 og frem til i dag.

Erfaringer fra Facebook og lignende sosiale tjenester, har vist at det alltid er viktig å lese lisensen som er tilknyttet prosjekter som «Historypin».

Denne videoen forklarer nærmere hva prosjektet går ut på:

Hva synes du om denne type nytte— og delingstjenester?