Oslo (NTB): – Dette er personer som har hatt mye gull og glitter, kjørt feite biler og gått foran i køen på utesteder. De har opptrådt med en slik arroganse at det er provoserende, sier politiførstebetjent Eirik Jensen, som leder gjengprosjektet til Oslo-politiet, til VG.

– For den vanlige borger har dette vært ille å se på. Vi har fått mange tilbakemeldinger om dette, og vi i politiet har også irritert oss. Vi skjønner jo hvor pengene kommer fra, sier Jensen.

I aksjonene i Norge og Brasil onsdag ble det gjort millionbeslag. I Norge tok politiet hånd om biler, penger og andre store verdier i millionklassen. I Brasil beslagla politiet verdier for 50 millioner dollar, eller rundt 300 millioner norske kroner.

Venter på utlevering

En av de siktede i Brasil er en 24 år gammel mann som ifølge Dagsavisen er en lederskikkelse i B-gjengen i den samme norsk-pakistanske familien som politiet aksjonerte mot i Oslo onsdag. Denne mannen satt allerede i fengsel i Brasil, siktet for å ha brukt et falskt pass, og venter på utlevering til Norge.

En annen av de pågrepne i Brasil er en kjent utelivskonge i Trondheim.

To av 24-åringens brødre ble tatt på en adresse på Furuset i Oslo. Ytterligere to brødre ble pågrepet på cella og satt rett i arresten. I tillegg skal tre andre familiemedlemmer være arrestert. Ifølge NRK er dermed nær hele familien arrestert, etter at også koner, samboere og brødrenes foreldre ble pågrepet.

I Brasil er også en 48 år gammel nordmann, som skal ha solgt flere leiligheter til medlemmer av B-gjengen, arrestert.

Nekter straffskyld

Advokat Vidar Lind-Iversen representerer en av de pågrepne.

– Min klient nekter straffskyld, sier Lind-Iversen til Dagbladet.

Espen Wangberg representerer en annen av brødrene som ble pågrepet onsdag. Han er siktet for hvitvasking eller heleri av 300.000 kroner.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og erkjenner ikke straffskyld, sier Wangberg.

Advokat Abdelilah Saeme forsvarer den eldste av brødrene.

– Han begynner å bli litt oppgitt av alt dette B-gjengen-styret. Han er lei av å bli knyttet til gjengaktivitet, og erkjenner ikke straffskyld, sier Saeme.

– Bra for Oslo

Aksjonen er bra for Oslo og Furuset, mener Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler.

– Vi har visst, politiet har visst, og folk på Furuset har visst at det pågår tung kriminalitet der. Gapet mellom hva man vet og hva man kan bevise og aksjonere mot er ikke særlig hyggelig. At politiet nå har fått grunnlag for å aksjonere er veldig bra, sier Bøhler til Dagsavisen.

Gjengprosjektets leder Eirik Jensen håper aksjonen kan bidra til å hindre rekruttering til gjengmiljøet.

– Flere av de pågrepne er sentrale gjengmedlemmer med et stort rekrutteringspotensial. Det er viktig å vise at kriminalitet ikke lønner seg. Det er de fete bilene, gullsmykkene og pengebunkene som har trukket andre unge mennesker til miljøet, sier han.

Han tror ikke miljøet forsvinner som følge av aksjonen.

– Men jeg vil tro at de kommer ut av dette med mye mindre penger, færre gullsmykker og ikke så fine biler, sier Jensen.

Brasiliansk politi med beslaglagte dokumenter og datamaskiner fra aksjonen som var koordinert med norsk politi.
STRINGER/BRAZIL
Prosjektleder Eirik Jensen fra Oslo politidistrikt under onsdagens pressekonferanse i Oslo, der de orienterte om politiaksjonen mot personer og adresser som kan knyttes til ledersjiktet av et gjengmiljø i Oslo.
Sigurdsøn, Bjørn