Hva synes du om medienes dekning av Afghanistan? Diskuter i Leserombudets blogg.

– Jeg opplever dette som ganske merkelig. Jeg har kjent Rosén i mange år, og etter min mening er han en meget kompetent person, sier tidligere forsvarssjef Arne Solli til VG.

Han er overrasket over at Diesen skal ha oppfattet Rosén som vanskelig og negativ.

– At han kan si ifra, er en evne jeg har satt pris på. En slik evne gjør ham verdifull. Jeg har forståelse for at VG tar opp saken, sier Solli, som var forsvarssjef fra 1994 til 1999.

Sollis etterfølger Sigurd Frisvold, som satt i stillingen fram til Sverre Diesen tok over i 2005, er også overrasket over at forsvarssjefen vil kvitte seg med Rosén.

– Jeg har bare godt å si om ham. Jeg kjenner Rosén som en dyktig fagmann og en trivelig person, sier Frisvold.

Rosén advarte i mai mot akutt legemangel i den norske styrken i Afghanistan, og sa han ikke ville ha sendt sin egen sønn til landet.

Diesen likte ikke uttalelsene og kalte Rosén inn på teppet. Kort tid senere skrev de to under på en avtale som ble godkjent av assisterende departementsråd Morten Tiller i Forsvarsdepartementet.

Ifølge avtalen tar Rosén studiepermisjon i ett år, fram til neste sommer da han blir innvilget avskjed i nåde. Ifølge avtalen er han forpliktet til aldri å uttale seg offentlig om avtalen, Forsvaret eller forsvarsledelsen.