På en pressekonferanse fredag ettermiddag kom det fram at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har besluttet å vurdere Treholt-saken på nytt.

Årsaken til beslutningen er det mye omtalte pengebeviset. Avgjørelsen betyr ikke at saken blir gjenopptatt, men at kommisjonen skal vurdere den på ny som følge av de nye opplysningene som har kommet frem den siste tiden.

Treholt og vennene hans har sutret i 25 år om hvor skrekkelig han har hatt det

Leif Karsten Hansen, pensjonert POT-tjenestemann

Lei av saken

Jostein Erstad var sjef for POT under etterforskningen og arrestasjonen av Arne Treholt. Han er ikke spesielt fornøyd med at saken nå skal vurderes på nytt.

— Jeg hadde håpet at det var slutt nå. Det skjønner vel alle. Men når gjenopptakelseskommisjonen mener noe annet bøyer vi oss for det, sier han til Aftenposten.no.

- Regner du med å skulle forklare deg for kommisjonen?

— Nei, jeg regner ikke med det. Det har ikke kommet så langt tidligere at kommisjonen har avhørt kreti og pleti. De avhører noen få, sentrale personer.

- Men regner ikke du deg som en av de sentrale?

— Det må jeg kanskje gjøre. Men jeg håper å slippe å måtte dra inn for å forklare meg. Jeg er lei hele greien, sier Erstad.

Håper på rask konklusjon

  • Jeg har ingen kommentarer til selve beslutningen. Den spiller ingen rolle for meg, sier pensjonert POT-tjenestemann Leif Karsten Hansen.

Han er en av flere anklages for å ha deltatt i en fabrikkering av pengebeviset i Treholt-saken.

Det var Hansen og kollegaen Arne Solemsjø som undertegnet rapporten om ransaking av Arne Treholts leilighet 22. august 1983, en rapport forfatterne av boken «Forfalskningen» betegner som et falsum. Boken ble lansert og omtalt i Aftenposten første gang 9. september.

Allerede 10. september benektet Hansen bevisfusket i et intervju i Aftenposten. Samme dag var han inne til samtaler om saken hos PST, noe han fortalte om til avisen dagen etter.

Den tidligere etterforskeren håper uansett at gjenopptakelseskommisjonen vil konkludere med at påstandene om juks slås tilbake.

— Treholt og vennene hans har sutret i 25 år om hvor skrekkelig han har hatt det. Vi har hatt beskyldningene om falske bevis hengende over oss like lenge. Jeg skulle ønske at kommisjonen kunne få slått en spiker gjennom påstandene om fusk. Og at konklusjonen deres kommer raskere enn de tre årene de brukte sist. Jeg er en gammel mann og vil gjerne ha gjort dette unna. Og jeg er helt trygg på utfallet av kommisjonens arbeid, sier Hansen.

Jeg hadde håpet at det var slutt nå. Det skjønner vel alle

Stiller gjerne opp

  • Du regner med å gjennomføre samtaler med kommisjonen?

— Jeg regner med at de vil kalle på meg. Hvis de da ikke bare skulle godta rapportene som har ligget der siden 1983. Jeg stiller opp når som helst, sier Hansen.

Det samme sier Arne Solemsjø, Hansens tidligere kollega.

— Jeg er godt fornøyd med kommisjonens beslutning. Jeg stiller gjerne opp. Flere kommentarer har jeg ikke nå, sier Solemsjø til Aftenposten.