AV ERLEND FRAFJORD OG ARVID BERENTSEN

Mannen ble etter pågripelsen 7. januar navngitt en rekke ganger i flere aviser, blant annet i VG, Aftenposten, Rogalands Avis og Dagsavisen. Og hos TV2 Nettavisen,

På VGs førsteside 16. februar, over tittelen «Politiet mener disse 10 ranet Nokas», ble det trykket både navn og bilde av mannen, og nærmest slått fast at han var en del av ranslaget.

6. juli i år besluttet riksadvokaten å henlegge Nokas-siktelsen mot 27-åringen og fem andre etter bevisets stilling.

Mannen satt 140 døgn i varetekt, derav 70 døgn i full isolasjon. Han satt videre fengslet undergitt ordinære varetektsrestriksjoner i ytterligere fem uker etter henleggelsen, i forbindelse med soning av en annen sak.

På bakgrunn av dette krever 27-åringen 99.400 kroner i standardisert oppreisningserstatning.

— Belastende

I tillegg krever mannen 300.000 kroner fordi han mener det foreligger helt særegne forhold i saken.

— Det var svært belastende for min klient å bli siktet og fengslet i en så alvorlig og omfattende sak som Nokas-ranet. Saken har vært gjenstand for en enorm medieoppmerksomhet, påpeker mannens forsvarer, advokat Arve Ringsbye overfor Bergens Tidende.

— Han har en rekke ganger blitt identifisert i pressen med navn og bilde som den eneste av de siktede det ikke ble tatt ut tiltalte mot. Dette må staten ved Justisdepartementet bære ansvaret for. Politiet har vært med på å bidra til den belastende omtalen, mener Ringsbye.

Arve Ringsbye viser til at det kom oppslag i pressen med detaljer om bevismaterialet i 27-åringens sak rett etter pågripelsen. Artiklene var åpenbart basert på politilekkasjer fordi advokaten selv ikke hadde fått tilgang til dokumentene på dette tidspunktet. 27-åringen har anmeldt politilekkasjene til Spesialenheten for Politisaker (tidligere Sefo).

- Kanossagang

I erstatningskravet viser Ringsbye også til at 27-åringen ble fraktet inn i fullsatte passasjerfly med håndjern og fotlenker omgitt av bevæpnet politi.

— Dette kan vanskelig betegnes som annet enn moderne kanossagang, sier Ringsbye.

Videre viser Ringsbye til at klienten fikk MBD-diagnose (hyperaktivitet/konsentrasjonsvansker/impulsivitet) som 18-åring. Han hevder at denne lidelsen har forsterket de belastningene som klienten har vært utsatt for.

— 11 uker i isolasjon kan ikke betegnes som annet enn tortur overfor et menneske med MBD, mener Ringsbye.

Han har klaget 27-åringens varetektsforhold inn for Den europeiske torturovervåkningskomité.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende