Noen titalls sekunder etter 15.25 fredag ettermiddag går den flere hundre kilo tunge terrorbomben til Anders Behring Breivik (32) av utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet.

Da stoppet også vegguret til Justisdepartementet.

Gir ut bilder

Regjeringen publiserte mandag en rekke bilder av det materielle ødeleggelsene bomben påførte regjeringsbygningen i Oslo sentrum. Så langt har publikum bare sett ødeleggelsene utvendig. Åtte mennesker ble drept i terrorangrepet, flesteparten av dem befant seg inne i Høyblokka.

Ett av bildene viser hvordan bomben rev hull i bygningens betongfasade og blåste ut mesterparten av bygningens første etasje. Flere andre bilder forteller om hvordan trykkbølgen kastet møblement, takplater og armatur gjennom kontorlokalene.

Også flere uerstattelige kunstgjenstander regjeringsbygningen var utsmykket med, ble ødelagt da bomben eksploderte. Det er fortsatt ikke klarlagt hvor omfattende de eventuelle strukturelle skadene er og dermed om bygningen noen gang kan tas i bruk igjen.

Stolt Stoltenberg

Mandagformiddag var det minnemarkering for de drepte og pårørende. Markeringen ble holdtfor de pårørende og alle som har sin arbeidsplass i Regjeringskvartalet.

Åtte bledrept og 89 ble skadd i angrepet 22. juli.

— Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slikembetsverk, sa statsminister Jens Stoltenberg under mandagens minnemarkeringetter bomben i Regjeringskvartalet.

Mange av deframmøtte har kolleger og venner som ble drept.

— Utenforvarsel ble dere stilt overfor umenneskelige utfordringer. Mange har jobbet idyp sorg over kolleger som ble drept. Mange har vært og er bekymret for dem somligger på sykehus. Mange har kjent på egen frykt, sa statsministeren.

Han takketalle de ansatte i Regjeringskvartalet som har holdt hjulene i gang og løstekstraordinære oppgaver for en nasjon i sjokk og i sorg, etter det blodigsteangrepet i Norge i fredstid.

STOLT: - Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slik embetsverk, sa statsminister Jens Stoltenberg under mandagens minnemarkering etter bomben i Regjeringskvartalet.
SCANPIX