Uansett hvem som får prisen, det meste er slik det alltid har vært. Fredag er verdens øyne en stakket stund rettet mot Oslo, og CNN og BBC og sikkert mange andre TV-stasjoner sender direkte fra Det Norske Nobelinstitutt, der trengselen er stor.

Journalister og fotografer dytter og knuffer med kamerafolk, store blitslamper og NRKs Geir Helljesen for å komme nærmest døren når den åpnes og lederen av Den Norske Nobelkomite, Ole D. Mjøs, kommer ut med en alvorlig mine. Han blir etterfulgt av instituttets direktør, Geir Lundestad, med en litt mindre alvorlig mine.

Favoritt eller overraskelse

Klokken er blitt presis 11.00 når Mjøs går fram til mikrofonen og kommer med de forløsende ord. Det knatrer i kameraer og lyner i blitsene, mens verdenspressen forsøker å oppfatte hva Mjøs sier.

Uker med spekulasjoner er over. Blir det USAs tidligere visepresident Al Gore som får prisen? Eller blir det kanskje lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri? Andre hete kandidater er den kanadiske inuittaktivisten Sheila Watt-Cloutier og den polske kvinnen Irena Sendler, som reddet 2.500 jødiske barn ut av klørne på nazistene under andre verdenskrig. Eller kanskje er vinneren en helt annen? Nobelkomiteen har overrasket før.

Avduker fredsdiplom

Tildelingen og utdelingen av fredsprisen er en hendelse preget av tradisjoner. Lørdag, dagen etter kunngjøringen, inviterer både Nobels Fredssenter og Det Norske Nobelinstitutt til åpen dag.

Nobelkomiteens leder kommer til Fredssenteret på Vestbanen for å holde foredrag om årets vinner. Nytt av året er imidlertid at Mjøs samtidig vil avduke Fredsprisdiplomet, og fortelle hvilken kunstner som har laget bildet som pryder årets diplom.

På Det Norske Nobelinstitutt holder direktør Geir Lundestad foredrag, og publikum får også anledning til å se nobelkomiteens møterom, der beslutningen tas om hvem som får prisen.