Den første som onsdag ble framstilt for varetektsfengsel, en 23 år gammel mann, er sammen med ni andre siktede i saken – tre bulgarske kvinner på 35, 33 og 22 år, to bulgarske menn på 23 og 25 år, tre norsk-tyrkiske menn på 29, 32 og 43 år, samt en 57 år gammel nordmann – varetektsfengslet i fire uker med brev— og besøksforbud.

De ti må dessuten sitte i fullstendig isolasjon de første to ukene, slår Oslo tingrett fast i kjennelsene onsdag ettermiddag.

11 framstilt

Til sammen har politiet siktet 11 personer i den omfattende halliksaken. Ytterligere en mann er pågrepet og siktet i Stavanger, men politiet behandler foreløpig de to sakene separat, men undersøker om det er en forbindelse mellom dem.

Den siktede i Stavanger ble løslatt onsdag.

Forklarer seg

Flere av kvinnene som blir tatt hånd om av politiet etter den store hallikaksjonen tirsdag, har forklart seg for politiet. Etterforskerne og juristene håper å kunne bygge en solid tiltale mot de siktede, delvis basert på forklaringene de prostituerte selv gir.

– En vitneforklaring er et veldig viktig og sentralt bevis, men vi har også andre bevis i denne saken. Vi mener saken står sterkt, sier politiadvokat Line Steen Presthus i Oslo politidistrikt til NRK.

Erkjenner ikke

En av de bulgarske prostituerte har anmeldt mannen som antas å være en sentral skikkelse i prostitusjonsnettverket, for å ha misbrukt hennes sårbare og vanskelig situasjon i hjemlandet. Han er derfor også siktet for menneskehandel.

– Han tar siktelsen tungt og erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, til NRK.

Lukket dørene

Retten har tatt i bruk tre rettssaler, og det er tydelig at domstolen ønsket å få avgjort fengslingene for de elleve halliksiktede raskt. Fengslingsmøtene ble holdt for lukkede dører fordi politiet fortsatt er i en tidlig fase av en svært omfattende etterforskning.