BJARNE KVAM

Erstatningssaken ble nylig avgjort i Gulating lagmannsrett. 500.000 kroner tilsvarer ti årslønner for tsjekkeren, som er drosjesjåfør. Kjennelsen blir påkjært, sier statsadvokat Rolf Strøm i Hordaland til Bergens Tidende. I tillegg har en 30-årig kosovoalbansk restauranteier fra Stord blitt tilkjent 326.800 kroner i erstatning og oppreisning, etter å ha blitt tiltalt, dømt og senere frikjent i samme sak. En tredje frikjent som har søkt om erstatning, har fått avslag. Oppgjørene er etterraksten fra Vestlandets største narkotikasak, kalt «Kald kyst» – der sju personer ble siktet og tiltalt.

Nekter å godta Påtalemyndigheten godtar at den 30-årige frikjente restauranteieren får 326.800 kroner i erstatning. Dommerne i Gulating lagmannsrett skriver at de mener at 30-åringen mest sannsynlig er uskyldig. Men statsadvokat Rolf Strøm ønsker ikke å betale noe til den 58 år gamle mannen. Dommerne skriver at det er mest sannsynlig at mannen egentlig er skyldig: «… (han) visste eller burde forstå at det var en transport av et betydelig kvantum narkotika han var med på». Likevel får han erstatning. Det skyldes at han satt hele 23,5 måneder i fengsel, derav 17 måneder i varetekt. Et så langt fengselsopphold på det uvisse er en særdeles hard påkjenning, påpeker lagmannsretten, under ledelse av Eivind Eftestøl.

Skulle stå på ski 58-åringen ble tatt sammen med tre andre utlendinger, på Haukeli i mars 1997. De fire kjørte i to biler. Sammen med en 25-åring fra samme land hadde 58-åringen kjørt helt fra Tsjekkia med narkotikaen i bilen. Politiet beslagla to kilo heroin og 408 gram amfetamin. 58-åringen innrømmet å ha vært sjåfør – men sa han ikke visste noe om narkotikaen. Han hadde kommet til Norge for å stå på ski på Lillehammer, sa han. Reiseruten ble plutselig endret til Haukeli, uten at 58-åringen hadde innvendinger mot det. Mannen ble ikke trodd i byretten, som dømte ham til 13 års fengsel. Men i februar i år ble han blankt frikjent av juryen i lagmannsretten. Mannen han kjørte sammen med i bilen, ble imidlertid dømt til ti års fengsel.

Får oppreisning Da frikjennelsen kom, hadde taxisjåføren sittet innesperret i 23,5 måneder. Ved utmåling av kompensasjonen legger lagdommerne til grunn at han har gått glipp av 150.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste, og at mannen må regne med ytterligere 50.000 kroner i tap i fremtiden. I tillegg er mannen tilkjent 300.000 kroner i oppreisning – altså erstatning for ikke-økonomisk skade.

Knallharde dommer Narkotikasaken er den største til nå på Vestlandet, og har fått navnet «Kald kyst». Avsløringen av det store smuglerpartiet på Haukeli skjedde etter lang tids politiarbeid og etter samarbeid mellom mange ulike politidistrikt. Sju personer ble siktet og senere tiltalt. I Stavanger byrett i juli 1998 ble seks av de sju dømt. Den strengeste straffen ble satt til hele 18 års fengsel. I Gulating lagmannsrett i februar i år ble fire av de sju dømt. De fikk knallharde dommer. En 24-årig fikk 14 år, en 33-åring fikk 12 år, en 25-åring fikk 11 år, og en 26-åring fikk ti år. Alle er utenlandske statsborgere, fra Kosovo eller Tsjekkia.