Samlet hos ham var sønnen Bjørn, døtrene Marian og Bettina og hans tredje kone, Jacqueline.

Den folkekjære forskeren ble kreftoperert i fjor sommer, men siden spredte kreften seg. På det siste ønsket han ikke lenger behandling av noe slag, bare å få sovne inn i fred.

Spektakulær

Thor Heyerdahl ble født i Larvik 6. oktober 1914, og er mest kjent for sine spektakulære ekspedisjoner og originale teorier.

Vitenskapsmannen, som var utdannet innenfor etnografi og zoologi, var særlig opptatt av tidligere tiders kulturkontakt og -spredning. Etter omfattende studier utformet Heyerdahl sin mest berømte hypotese, at Polynesia var befolket fra Amerika og ikke fra Sørøst-Asia, som var den vanlige oppfatning.

Møtt med skepsis

Idéen fikk liten tilslutning i forskningsmiljøene, og for å bevise at det var mulig for indianere å reise over Stillehavet til Polynesia før kolonitiden, seilte han i 1947 over Stillehavet med flåten Kon-Tiki.

Fartøyet var en nøyaktig kopi av de forhistoriske indianske flåtene av balsatre, slik de ble laget i Peru. Ferden gikk fra Callao i Peru til Tuamotu-øyene i Polynesia.

Boken om ferden, Kon-Tiki-ekspedisjonen (1948), ble en verdenssuksess og er oversatt til over 60 språk.

For filmen om ekspedisjonen fikk Heyerdahl Oscarprisen for beste dokumentarfilm i 1951. Det er også blitt laget dokumentarfilmer om flere av hans senere ekspedisjoner.

Miljøvern

Ved siden av Kon-Tiki, er Heyerdahl antakelig mest kjent for Ra-ekspedisjonene og Tigris-ekspedisjonen.

I senere tiår var Heyerdahl sterkt opptatt av miljøvern, noe som resulterte i flere bøker. Han har mottatt en rekke utmerkelser for sitt virke som forsker.

Kilder: Store Norske Leksikon og NTB

SOVNET INN: Vitenskapsmannen og legenden Thor Heyerdahl døde torsdag kveld.